Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Ifrågasättande

’Men tänk när barnen blir stora och du har gett upp allt för dem, vad har du då?’ Orden väller mot mamman som en störtvåg av förakt och ilska. Påhoppet är oprovocerat och kommer helt utan förvarning. Mamman är oförberedd. 

Jag blir först stum och väldigt ledsen. Hjärnan hinner inte tänka och det står still ett bra tag. Sedan vaknar hjärna och hjärta till liv samtidigt och jag tänker och känner alldeles för mycket. 

I hjärtat vet jag att mitt val är rätt. Vår prioritering är rätt för oss. Jag behöver inte bry mig om vad någon annan tycker eller tänker eftersom mitt eller vårt val inte är deras. Jag förstår också för kanske första gången att jag inte behöver försvara vårt val. Jag behöver varken gå till motattack eller i försvar. Kaffet jag tänkt servera ställer jag tillbaka i bryggaren, vänder mig om, ser henne i ögonen och går därifrån.

Ja, vad har jag då när barnen är stora. Vad har vi. Vi har barn som vet att de är älskade, sedda och som har vuxit upp med vetskapen att de är värda allt. Våra barn blir trygga vuxna som möter sina medmänniskor med empati, förståelse och omtanke. De har vuxit upp i tron att kärleken till varandra är absolut viktigast. Att tid för varandra är en viktig prioritering. Det vet våra barn för att vi som föräldrar alltid prioriterar dem.

Vissheten av att ha gjort rätt och av att ha valt utifrån kärlek, gemenskap och ärlighet det kommer jag att ha när barnen är stora. Det är ett stort livsverk. Det är rätt för mig. Det tänker jag inte ens försöka att förklara för den som inte förstår. Förklaringarnas tid är över.

Fin helg till er.

Etiketter: älskade, barnen, empati, hjärna, hjärta, ifrågasättande, ilska, kaffe, kärlek, mamman, omtanke, påhopp, prioritera, tid, varandra

« »

© 2019 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.