Svartvinbärssaft

Att lyssna till och lära sig av generationer som gått före är oerhört viktigt och något som jag alltid försöker att göra. Nu har jag turen att just en sådan person är en för mig kär väninna.

I förrgår ringde hon och sade att hon gjort egen rödvinbärssaft och det blev så mycket att hon undrade om vi nu ville ha, och det ville vi förstås. Barnen blev jätteglada och kom ihåg att de för ganska längesedan blivit bjudna på precis sådan saft och att de då tyckte den var otroligt god. Saften hämtades och dracks, med andakt av alla familjemedlemmar.

 

Dagen efter kom hon, den kära väninnan, hem till oss och sa att det fortfarande fanns så mycket bär här i området och hon erbjöd sig att plocka svarta vinbär även till oss. På eftermiddagen var hon färdig, i fler bemärkelser än en, och plockade fram sin fina SaftMaja som vi nu fick låna. Aldrig förut har jag kokat saft så detta var en stort äventyr! Jag fick med mig bär, Atamon för konservering av burkar och flaskor, bruksanvisning och en utförlig muntlig beskrivning av hur jag skulle gå tillväga. Tänk så spännande och roligt det kan vara att stå i sitt eget kök och lära sig något helt nytt!

SaftMaja gjorde sitt jobb otroligt effektivt och på något sätt mycket hemtrevligt. Ut kom sedan 2 1/2 liter klar, fräsch svartvinbärssaft utan tillsatser eller kemiska konserveringsmedel.

Det var så roligt att kunna skapa själv, sådant som vi bara köpt färdigt förut och jag tänker att det är en kunskap vi låtit gå förlorad till förmån för storskalighet. Kommer ihåg att en lärare under mina första månader på lärarutbildningen talade till gruppen om tyst kunskap. Sådan kunskap som finns som ett praktiskt kunnande hos insatta människor inom olika områden. Och jag minns att hon talade om vikten av att värdera sådan kunskap och att ta till sig samt föra den vidare till nästa generation. Visst har jag varit med om det många gånger förut i både yrkes och privatlivet men här var det så påtagligt.

Jag har lärt mig att göra saft tillsammans med vännen Thekla SaftMaja, och jag kommer att vilja göra det fler gånger. Känner att jag vill att barnen lär sig denna färdighet och i bästa fall för den vidare.

Väninnan sa att jag gärna fick låna den fina SaftMaja igen och det kommer jag att göra. Idag skulle hon förresten göra svartvinbärsgelé, den fina väninnan…kanske finns där ett och annat att lära sig…Lycka!

Recept

  • 2 kg svarta vinbär
  • 10 dl socker

”Jag har lärt mig att göra saft tillsammans  med vännen Thekla SaftMaja, och jag kommer att vilja göra det fler gånger”

3 svar på ”Svartvinbärssaft”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.