Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Korvbröd

Döttrarna har idag önskat sig korv och bröd till middag. Det känns inte som en jätterolig lördagsmiddag men det går ju att piffa till även en sådan här maträtt så att den blir lite roligare.

Därför står nu korvbrödsdeg på jäsning. För vi vill helst inte äta de trista luftbröden som köpes färdiga i mataffären. Skall se till att ordna en god sallad till också så får mamman och pappan det de vill och barnen får sin önskade maträtt.

Recept på 15-20 hembakade korvbröd:

6 dl kallt vatten
1/2 dl olja
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 1/2 liter vetemjöl

Blanda i allt utom saltet i bunken och låt degen arbetas i ca 12 minuter. Tillsätt så 1 tsk salt och låt degen arbetas ytterligare 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar.

Ta upp degen på lämpligt bakbord och dela degen i 15-20 lika stora delar. Forma degen till släta ovala bullar eller till platta längder (ca 12 cm breda). Skär dem tvärsöver, med mjölad kniv, i lika stora delar. Lägg dem med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt korvbröden jäsa upp väl under bakduk, ca 30 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter. Låt dem sedan kallna under bakduk.

Lycka till!

Etiketter: bakplåtspapper, döttrar, grädda, hembakade, jäsa, jäst, korvbröd, lördagsmiddag, mamma, pappa, recept, sallad, ugn, vetemjöl

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.