Korvbröd

Döttrarna har idag önskat sig korv och bröd till middag. Det känns inte som en jätterolig lördagsmiddag men det går ju att piffa till även en sådan här maträtt så att den blir lite roligare.

Därför står nu korvbrödsdeg på jäsning. För vi vill helst inte äta de trista luftbröden som köpes färdiga i mataffären. Skall se till att ordna en god sallad till också så får mamman och pappan det de vill och barnen får sin önskade maträtt.

Recept på 15-20 hembakade korvbröd:

6 dl kallt vatten
1/2 dl olja
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 1/2 liter vetemjöl

Blanda i allt utom saltet i bunken och låt degen arbetas i ca 12 minuter. Tillsätt så 1 tsk salt och låt degen arbetas ytterligare 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 2 timmar.

Ta upp degen på lämpligt bakbord och dela degen i 15-20 lika stora delar. Forma degen till släta ovala bullar eller till platta längder (ca 12 cm breda). Skär dem tvärsöver, med mjölad kniv, i lika stora delar. Lägg dem med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt korvbröden jäsa upp väl under bakduk, ca 30 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen i 250 grader i 5-8 minuter. Låt dem sedan kallna under bakduk.

Lycka till!

Etiketter: bakplåtspapper, döttrar, grädda, hembakade, jäsa, jäst, korvbröd, lördagsmiddag, mamma, pappa, recept, sallad, ugn, vetemjöl

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “Korvbröd”

    1. Hej Ann
      Ja, de blev riktigt goda och så också middagen.
      Skulle gjort de lite tunnare än vi gjorde när vi bakade ut de. Nu blev det ett ganska mastigt bröd. Lycka till med bakningen. Tala gärna om hur det gick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.