Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Saffransvaniljbullar

Ett aningens klurigare bakverk att ta sig an. För att baka saffransvaniljbullarna behövs lite vana vid bakning.

Degen var klurig att hantera. Den ville gärna dela sig när den skulle vikas ihop. Löste det genom att helt enkelt laga degen genom någon form av lappteknik. Vilket kanske inte såg så snyggt ut i själva arbetsstadiet men absolut inte hade någon påverkan på det färdiga bullresultatet.

”When you’re alone in the kitchen, who’s to know” eller ”no excuses no explanations” som en känd amerikansk matlagningslegend så vist sa. Tolkar det som att hon, Julia Child, menade att det inte gör något om det går lite snett i bakningen eller matlagningen. De flesta fel går att rätta till utan att det märks, så länge du inte ursäktar dig genom att tex säga ”ja, hoppas att dem är goda, degen gick ju sönder och jag fick trycka lite, de blev säkert inte så bra av det och jag kan ta fram något annat om ni inte tycker om det..” Nej. Att tro på sig själv och sin förmåga är även viktigt i så små ting som bakning.

Bullarna blev jättefina och goda. Nästa gång de bakas kommer det dessutom att vara enklare eftersom övning oftast ger färdighet. Det var roligt att lära sig ett nytt bakverk. Tror t o m att detta kan ersätta de traditionella lussebullarna.

Saffransvaniljbullar, pepparkaka, en kopp kaffe och saft till barnen. Så får vårt adventsfika se ut! 

Recept kommer här:

50 g jäst (gärna för söta degar)
150 g margarin
1 1/2 dl strösocker
1 påse saffran
5 dl vatten
250 g kvarg/kesella
1 ägg
1/2 tsk salt
15-17 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g margarin
1 1/2 dl strösocker
3-4 tsk vaniljsocker

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula ner jästen i bunken, häll över strösockret. Smält margarinet i en kastrull. Häll sedan i det kalla vattnet i kastrullen. Mät temperaturen på vatten-margarinblandningen (degspadet) – viktigt att det inte överstiger 37 grader då det skall hällas i bunken över jästen. Skulle degspadet vara varmare än 37 grader dör alla jästsvampar. Är det under 37 går det alldeles utmärkt. Du behöver allstå inte värma på det om det skulle vara runt 20 grader. Så länge du ser till att arbeta degen ordentligt kommer den att uppnå bra jästemperatur.

Häll i degspadet i bunket, lägg i kvargen/kesellan (vi använder laktosfri kvarg eftersom mamman och två av barnen är laktosintoleranta) i bunken och blanda lätt. Häll sedan i mjöl och salt. Arbeta degen i 10-12 minuter. Täck för bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa 1-2 timmar.

Mjöla ett lämpligt bakbord. Häll ut degen och arbeta den smidig. Dela degen i två lika stora delar. Låt degen vila medan du arbetar ihop fyllningen. Blanda rumsvarmt margarin, strösocker och vaniljsocker i en bunke tills det blivit en massa. Kavla ut degen till platta kakor, fördela fyllningen och smeta ut ett jämnt lager (jag använder händerna att smeta ut med). Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten. Sno ihop till en knut. Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar.

Sätt igång ugnen på 250 grader. Låt bullarna vila medan du väntar på att ugnen skall komma upp i temperatur. Pensla bullarna, strö på pärlsocker. In i ugnen i ca 8-10 minuter. Ta ut plåten och låt bullarna svalna, helst på galler. Vi har inget extra galler därför läggs en bakduk på bänken, bullarna på och sedan en bakduk ovanpå.

Lycka till!

Etiketter: adventsfika, baka, bakduk, barn, bullar, jäst, Julia Child, kvarg, laktosfri kvarg, lussebullar, mamma, saffran, ugn, vanilj, vaniljsocker

« »

© 2019 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.