Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Schweiziskt bondbröd

Ett mycket gott bröd att t ex rosta till morgonsmörgåsen. Bakar detta cirka en gång i veckan. Toppenbröd att göra stor sats på för att frysa in och sedan tina allteftersom det behövs.

Recept för 4 limpor kommer här:

  • 25 g jäst
  • 1 liter kallt vatten
  • 2 msk olja (jag använder rapsolja av god kvalitet)
  • 2 tsk salt
  • 8 dl rågsikt
  • ca 2 l vetemjöl

Gör så här:

Blanda jäst, olja, mjöl och vatten i bunken. Låt maskinen arbeta degen i ca 12 minuter. Häll i saltet och låt maskinen arbeta degen ytterligare 10 minuter. Täck ytan på degen med lite mjöl, täck för bunken med plastfolie och låt degen jäsa cirka 2 timmar.

Häll ut degen på lämplig arbetsbänk och dela i fyra delar. Forma runda limpor. Lägg limporna på bakplåtspapperklädda plåtar. Sätt igång ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa under bakduk ca 20-30 minuter. Sätt sedan in limporna i ugnen i 30-40 minuter. Ta ut och låt limporna svalna under kökshandduk.

Etiketter: bakplåt, bakplåtspapper, bondbröd, bröd, deg, jäst, kökshandduk, limpor, rågsikt, schweiziskt, ugn, vetemjöl

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.