Tankar

Mamman sätter sig på favoritplats och stickar och lyssnar till pysselpratande döttrar. En dotter är iväg till specialisttandläkaren tillsammans med maken. Vi andra gör mest ingenting. Bara är. Det är skönt.

Solen skiner från klarblå himmel och massvis med tankar snurrar runt i mammans huvud. Tankar om tacksamhet, om att ta vara på det vi har nära oss och om att vara varsamma med allt. Om att alltid se det lilla som det stora det är. Värdera det och vårda det på riktigt.

Den här våren och sommaren har varit stillsammare än annars. Vi har varit mest hemma och sett till att ta hand om den plats vi bor på. Det har varit mycket frösådd, bakande, matlagning, sömnad och omsömnad och lagande av sådant som gått sönder. Vi har sett oss omkring för att först se vad vi har att tillgå här innan vi köpt något nytt. Tagit hand om. Vi har tagit sticklingar och försökt att lära känna alla växter. Slå upp vad som går att äta och vad som kan användas till annat. Gräsklipp har lagts på odlingar och kartonger har sparats för att läggas som underlag i nya rabatter och björklöv och ringblommor har plockats, torkats och lagts i olja för att kunna användas till kropp och ansikte. Vi har plockat mängder med bär och syltat och saftat och fryst in och gurkor har lagts in i olika sorters lag.

Vi har hållit oss mestadels för oss själva för att det har känts som ett ansvarsfullt val. I det har vi också kommit varandra närmre och så klart har vi blivit irriterade på varandra lite då och då men mest har vi haft det bra och haft intressanta, roliga och givande samtal. Mysiga stunder helt enkelt.

Tankarna som nu upptar mammans huvud är hur viktigt nästa steg är. Det här med att fortsätta livet i en delvis förändrad värld. Vad vill jag göra med den tid som ges mig? Vad är viktigt för mig och oss? Hur vill vi använda jordens resurser?

Sådana tankar upptar sinnet medan mamman stickar vidare en liten stund innan det är dags att gräva upp lite middagspotatis.

Fin måndag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.