Abrovinsch och klokskap

Mamman stickar på sjalen som skall bli näst yngsta dotterns. Mönstret är ’Skymningssjal’ av stickdesignern Sofia Kammeborn. Mamman stickar många maskor, en efter en. Fram och tillbaka på rundstickan. Och det skall vara lika många maskor på varje sida mittmaskan. Det blir det ju inte alltid. Då abrovinschar mamman och lägger upp en ny maska där det behövs.

Så stickas det vidare och plötsligt hittar mamman den försvunna maskan längre ned i stickningen. Ullgarn är fantastiskt på så många sätt. När en maska tappats försvinner den inte så långt eftersom ullet har små hakar som fäster i varandra. Fram med markör för att hänga i den tappade maskan så att den kan fästas senare.

Visst hade mamman kunnat repa upp för att sticka om och kanske hade jag gjort det om det var mönsterstickning på sjalen eller spets. Men nu när mönstret byggs av räta och aviga partier bestämmer mamman att felen får vara där de är och helt enkelt accepteras. Det blir inte alltid rätt varken i stickningen eller livet och det är en konst att lära sig att leva med det imperfekta. Befriande faktiskt.

Den kloka garnaffärsdamen som mamman gick på kurs hos för att lära sig att sticka Loppa kofta för några år sedan lärde också ut klokskaper samtidigt med stickhantverket. När mamman ville repa upp för pyttefel brukade hon titta på mig och säga ungefär så här, men det är ju bara du som ser det eller hur. Låt det bara vara och sticka vidare istället. Vi måste lära oss att leva med felen förstår du, det är viktigt att acceptera det som är snett och fel för det är också vackert i oss själva och i vårt hantverk. Och det är ju helt rätt men det kräver övning. Det gäller att se till helheten. Se hur fint det är att vara nöjd. Och tacksam.

Så mamman stickar vidare och gläder sig åt hur fin sjalen blir, hur glad och tacksam jag är över att kunna skapa egna plagg och njuta av lyckan och glädjen i dotterns ögon när hon ser sjalen växa fram. Hennes sjal med hennes mönster, garn och färgval stickade av mamman med så oändligt mycket kärlek i varje maska.

Fin tisdag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.