Minnet av mormor

Hur många år hon skulle fyllt idag mammans mormor har rymt ur mitt minne men hon skulle firat födelsedag och säkert ätit en och annan småkaka. Och druckit kaffe. Kanske t o m ur finkopparna. Och det är vackert väder som det brukar just denna dagen.

Mamman minns en mjuk kind, len och varm arm och ett bubbligt skratt. Trots att hon vandrade runt i en dimma de sista åren skrattade hon ofta till mormor och när magen tjorvade sig hann hon nästan in på toaletten innan ett ljudligt prutt hördes och sedan ett lite förläget och urskuldande skratt. Och så fuskade hon mormor när hon spelade kort med mammans lillebror för att hon i sin dimma på något sätt var lika ung som han. Och kanske är minnesbilderna inte så smickrande men för mamman så värdefulla.

Idag saknas du mig lite extra min söta kakbakande mormor. Du kom inte ihåg oss de sista åren men du kom ihåg handlingar. Som att mamman fick putsa dina glasögon vid besök på ålderdomshemmet. Så fort mamman klev in tog mormor efter en stund av sig glasögonen och räckte dem till mamman. Vem mamman var det kom hon inte ihåg men hon kom ihåg att jag alltid gjorde rent hennes glasögon. Det räckte bra. Och så ibland när våra blickar möttes sade hon mitt namn och hela hon var där i ögonen och sedan borta igen. Lika fort.

Mamman tänker på ofta på mormor och känner hennes närvaro så tydligt när jag pysslar i köket och bakar och ordnar. Ibland är det som att kunskapen från generationer som gått före landar i en på något sätt. Tänk så konstigt det kan vara. Mormors bakande och farmors stickande och matlagande.

Glad födelsedag till dig mormor. Idag är det din dag.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.