Årstidsdans och spridda tankar

Mamman sitter på altanen ute i solen. Vi har dagar med 20 grader varmt och byxben viks upp, tunna tröjor och blusar tas på och de varma tröjorna får vänta till kvällen.

April känns ibland som en intensiv dans mellan höstvinter och vår. Ibland leder höstvintern dansen och virvlar in oss i regn och blåstpiruetter och kyler ned oss så att vi får sitta länge under varma filtar och dricka mycket varmt te för att bli varma igen. Och ibland leder vår med solsken och blå himmel och det är stilla och vi flyttar ut i vår trädgård. Altanmöblerna som slarvigt nog stått utomhus hela hösten och vintern kläs nu i dynor och hängmattorna till hängmatteställningen plockas fram. Filtar hänger på altanstolar och lunchen äts utomhus.

Rabatterna får ny fin kompostjord av pappan som kör släpkärra och hämtar och skyfflar. Mamman hjälper också till förstås men orkar inte skyffla riktigt lika mycket. Och växthusgolvet är nu nästan fullt med krukor, tillklippta juice och havremjölkspaket och äggkartonger. Frön av många olika sorter förodlas nu för att senare kunna planteras ut och potatis groddas. Vi förbereder oss för vår och sommar i trädgården och allt är som det brukar så här års förutom att allt är upp och ned förstås. Utanför vår värld. Det är minst sagt förvirrande, nedslående och sorgligt.

Så mycket inställt. Så mycket ledsen frustration, ilska och instängdhet. Så mycket uteblivna firanden. Milstolpar som blir till ett ingenting som T.S. Eliot skrev ”not with a bang but a whimper”. Eller så känns det i alla fall för stordottern som inte kommer att kunna fira sitt lämnande av gymnasieskolans värld så som hon skulle vilja. Och trots att vi förklarar och försöker att vara tålmodiga så är ju vi också ledsna. Men vi vet och uppskattar hur bra vi har det. Hur värdefullt det är att vandra på här i vår värld och känna stor tacksamhet över att vi är tillsammans. Vi gör det bästa vi kan av det här upp och nedvända märkliga tillståndet. Och vi skrattar mycket och gläds och ibland fälls tårar. Och mitt i allt går tiden precis som vanligt.

Just nu leder våren årstidsdansen och mamman njuter av altanstunder, tillsammanstid med familjen och smutsiga planteringshänder efter tid i växthus och trädgård. Och så bakar, städar, diskar, tvättsorterar och ordnar jag som vanligt förstås.

Och det blir en hel del stickat och tid att uppehålla sig i stickvärlden. Mamman lyssnar och tittar på stickpoddar. Det är både underhållande och lärorikt. Det finns så många kloka, trevliga, roliga och kreativa människor i vår värld. Mamman känner stor tacksamhet över allt de delar med sig av. Mest tittar jag på Ninja Chickens, Grocery Girls, Kammebornia och Fruity Knitting. Vill ni se människor tala engagerat om en värld och en gemenskap de älskar rekommenderar mamman verkligen att söka upp dessa poddar. Och vill ni lyssna till en livs och naturkonstnär sök upp Jonna Jinton.

Med fiolmusik spelad i bakgrunden av näst största dottern skall mamman ordna i köket och förbereda inför middag och kanske sätta en eller annan bröddeg och sedan blir det nog stickning på altanen eller kanske sortering av tvättberget.

Fin dag till er. Ta hand om er och varandra.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.