Så är det återigen dags att plocka fram mormor-recept-boken med pepparkaksreceptet med anteckningen ”Mina Julpepparkakor Bra” i marginalen. Bredvid står mammans handskrivna förklaring på ljus farin som letades så efter i butiker den första gången mormors pepparkakor skulle bakas. Ljus farin är tydligen lika delar farin och strösocker som då ger en ljus farinblandning. Det hittade mamman nedskrivet någonstans efter idogt letande.

Pepparkaksbak är en mysig tradition på adventshelgen då vi börjar fira jul lite försiktigt. Och det är på något sätt allt pyssel inför som är det riktigt mysiga. Tillsammanspysslet och känslan i att t ex se mormors text där bredvid receptet. Det magiska i mormors ”bra” som vi håller med om och för vidare. Och trots att våra döttrar aldrig träffat mammans mormor känner de hennes text och hennes värme då de läser recept, blandar till och bläddrar i boken med inklistrade recept och mormors små kommentarer bredvid.

Idag sätter vi pepparkaksdeg som senare skall bakas ut. Det är adventshelg och vi njuter ledighet tillsammans.

Fin lördag till er.