Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Kakburksminnen

Vi fyller kakor i kakburken av samma sort som min mormor hade. Hennes hade andra färger och var fylld av andra sorts kakor och stod i hennes skafferi på en hylla som jag nådde. Hyllan där burken stod täcktes av ett hyllpapper som jag inte minns färgen på men jag minns känslan av pappersprasslet mot fingrarna och jag minns skafferiets handtag och hur fingrarna nuddade vid fönsterbrädan av sten när skåpsdörren öppnades. Ett litet bord hade hon i köket där jag tror att hon åt sina måltider när hon var själv. När vi var där fikade vi alltid i matsalen som stod där som ett finrum som användes sällan. Vår egen burk är i en vacker blå färg och står framme på vår köksbänk alltid.

Mormor känns nära varje gång mamman tittar på kakburken som står här i vårt kök. Och ganska ofta har den också kakor i sig burken fast inte som mormors där det alltid fanns kakor av olika sorter.

Ibland saknar mamman den där äldre mormorsgeneration som handarbetade, saftade, syltade, bakade och skurade golv. Det känns som om vi har mycket gemensamt, de och jag.

Idag bakar vi kakor och bröd. Kakor till födelsedagsfirande och bröd till veckans frukostar.

Fin söndag till er.

« »

© 2019 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.