Påmind
Den här veckan har mamman blivit påmind om hur viktigt samarbetet mellan mig och pappan är och hur mycket vi gör här hemma tillsammans.
Pappan är bortrest tillsammans med äldsta dottern som är på instrumentkurs. Mamman, fyra döttrar och familjehunden är hemma. Det blir mycket att sköta allt själv. Vi har det förstås bra döttrarna och jag men vid dagens slut är mamman ordentligt trött.
Det lagas mat, tvättas, bakas, diskas, plockas och så skall hunden ut. Och så blir hon dålig i magen den lilla hunden så mamman får springa och plocka och skölja rent och ge magmedicin och skonkost och sova väldigt lite.
Men allting går och vi spelar bordsspel flera kvällar döttrarna och jag och tittar på film och bakar och lagar mat. Igår hann vi t o m ta vara på äpplena som fallit från träden i den kraftiga blåsten.
Mamman plockade fram SaftMajan och kokade äppelsaft. Det har jag aldrig gjort förut. SaftMajan har använts till vinbär men äpple gick precis lika bra. Så nu har vi hemgjord äppelsaft i kylen. Gott.
Pappan och dottern kommer hem sent ikväll och vi längtar så. Längtar att få krama, prata och bara sitta bredvid.
Fin lördag till er.
Hej
Precis så upplever jag det när min man är borta, en helt annan trötthet för allt vilar på mig då fast barnen hjälper till. Skönt för er att de snart kommer hem!
Jag bakar ofta dina bröd, ofta Rostbröd och ett bröd med rågsikt, vetemjöl och grahamsmjöl. Båda så goda. Tack för recepten! Har ni något favoritbröd som du ofta bakar? Hälsningar Maria och en fortsatt fin sommar
Hej Maria
Så glad jag blir att du använder recepten!
Här brukar det bakas en hel del mamma-bröd, som barnen kallar det. Jag brukar använda de mjölsorter som finns hemma och blandar enligt ett grundrecept.
Här kommer ett exempel:
12,5 g jäst
1/2-1 dl kallpressad rapsolja
lite salt
2 msk brödsirap eller honung
1 liter kallt vatten
3 dl kruskakli
7 dl fullkornsvetemjöl
1 liter rågsikt
1 liter fyra sädesslagsmjöl eller graham eller dinkel eller lantbrödsmjöl
Blanda ordentligt. Jag brukar låta hushållsassistenten blanda degen i 12 minuter sedan tar jag ut degkroken, täcker degytan med lite mjöl och lägger en bakduk över. Degen får jäsa ganska många timmar, kanske 4-5. Har du ont om tid kan du använda antingen större jästmängd, 37 gradig degvätska (vatten) eller båda.
Baka ut degen till tre eller fyra limpor och grädda i nedre delen av ugnen i 200 gradig ugnsvärme i ca 53 minuter. Lägg bröden på bakgaller och låt svalna under bakduk.
Lycka till och fortsatt fin sommar till dig och dina!
Å tack snälla. Det blir roligt att göra. Jag bakar ju ofta också bröd enligt Martin Johanssons Enklare bröd, men när man har en stor familj så vill jag också fylla frysen och dina recept är så bra för att det blir många och goda bröd.
Hej Maria
Varsågod! Då gör vi likadant du och jag. Storfamiljsplanerande!
Fin vecka till dig.