Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Traditioner och pepparkakor

Idag ordnar mamman med lite mer adventspyssel. Fram åker min mormors bakbok med pepparkaksrecept.

I sin bakbok har mormor klippt ut och klistrat in flera olika recept på pepparkakor och jag väljer det där hon med sin vackra handstil skrivit ”Mina julpepparkakor”. Bredvid har hon också skrivit ett utlåtande om receptet, ”bra”.


Mormors ord och recept lever vidare och det tycker jag är fint. Mormor med sina mjuka rosiga kinder och vita hår får vara med trots att hon lämnat oss för väldigt många år sedan. Våra döttrar har aldrig träffat henne och ändå har de en känsla för min bakande mormor genom bakboken fylld med hennes urklipp och handstil.

Nu står mamman med mitt vitgråa hår i vårt kök iklädd mormors förkläde och mäter upp ingredienser till mormors julpepparkakor. Ibland är tiden magisk och samhörigheten så tydlig att den nästan går att ta på.

Jag följer mormors recept och för traditionen vidare genom generationerna. Det fyller mammans hjärta med tacksamhet och kärlek.

Fin helg till er.

« »

© 2018 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.