Traditioner och pepparkakor

Idag ordnar mamman med lite mer adventspyssel. Fram åker min mormors bakbok med pepparkaksrecept.

I sin bakbok har mormor klippt ut och klistrat in flera olika recept på pepparkakor och jag väljer det där hon med sin vackra handstil skrivit ”Mina julpepparkakor”. Bredvid har hon också skrivit ett utlåtande om receptet, ”bra”.


Mormors ord och recept lever vidare och det tycker jag är fint. Mormor med sina mjuka rosiga kinder och vita hår får vara med trots att hon lämnat oss för väldigt många år sedan. Våra döttrar har aldrig träffat henne och ändå har de en känsla för min bakande mormor genom bakboken fylld med hennes urklipp och handstil.

Nu står mamman med mitt vitgråa hår i vårt kök iklädd mormors förkläde och mäter upp ingredienser till mormors julpepparkakor. Ibland är tiden magisk och samhörigheten så tydlig att den nästan går att ta på.

Jag följer mormors recept och för traditionen vidare genom generationerna. Det fyller mammans hjärta med tacksamhet och kärlek.

Fin helg till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar på ”Traditioner och pepparkakor”

  1. Åh, vad fint! Min mormor skrev också Bra! bredvid vissa av sina recept. Jag älskar att se hennes handstil där intill deciliter och matskedar. Dessutom kan hon ju fortfarande rekommendera vilka recept jag ska prova 🙂 Jag önskar er en fortsatt fin adventstid <3 Varma kramar!

    1. Hej Pia
      Ja det är underbart att äldre generationer genom skrift fortfarande kan rekommendera oss bra recept! Upplever att jag saknar kontakten med de äldre ju äldre jag blir. Otroligt opraktiskt men fint på något sätt.

      Njuter så av att läsa dina texter och följa er videopodd. Tack för allt fint!

      Önskar också er en fortsatt fin, kärleksfylld och stämningsfull adventstid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.