Så tittar vi då på det tredje avsnittet av ‘från A till Ö’. Mamman kan knappt sitta still för att jag är så nyfiken på vilka ord det är tänkt att vi skall lära den här gången. Och jag blir förstås inte besviken. 


På bokstaven C skall vi lära censur, container och civilisation. Döttrarna lyssnar, tittar och lär. ”Men civilisation mamma det förstod jag inte när hon förklarade men jag kunde det innan”, utbrister en dotter förbryllat. Mamman och pappan får förklara på ett annat sätt när Hedvig-och-Helge-förklaringarna blir för krångliga att förstå. Då förstår de bättre döttrarna. 

Tänk så roliga barnprogram det fanns när vi var små och så enkel världen verkade då. Hedvig sammanfattar censur glatt med orden ”när skurkarna bestämmer vad som skall stå i tidningen”. Idag är det ibland svårt att avgöra vem som är vem och vad som är vad och vad som är sant. Vem som är skurk och vem som vill väl. Den trassligheten behöver vi inte ta upp med döttrarna ikväll när vi njuter sommarmyskväll men mamman funderar vidare i tysthet. Jag funderar på om världen var enklare, snällare och mer oskuldsfull eller om mamman helt enkelt bara var yngre, ett barn som inte visste så mycket. Så var det nog. 

Dagens ord är alltså censur, container och civilisation. Härligt!

God natt till er.

Etiketter: Barnprogram, döttrar, förklaring, från A till Ö, mamman, pappan, världen