Rutig klänning, byggbarrack, postcykel och en uggla på taket. Ingredienser i ett barnprogram mamman och pappan tittade på när vi var små och som vi nu nostalgiskt kan visa för våra barn.

Döttrarna tittar intresserat och kanske lite förundrat på programmet som lär ut ord som annullera, auktoritär, byråkrat och biodynamisk. ”Så roligt med barnprogram som lär ut sådant här” sägs det då och då från döttrar i soffan. 

Vi skrattar tillsammans åt Hedvig som får skrämma upp byråkrater i ett jättekontorskomplex och sedan glatt och nästan stolt utbrister ”där skrämde jag upp en byråkrat” och fnissar åt henne när hon ser ett roligt inomhusfordon och säger ”den får man nog inte låna så det är inte lönt att fråga” bara för att sedan hoppa upp på fordonet och köra iväg.

Mamman och pappan skrattar glatt åt sådant vi inte mindes men har en vag känsla av att ha sett. Och så sjunger vi tillsammans ”som om jag inte skulle kunna så enkla saker jag bara frågar. Kom och skriv mig det på näsan, kom och skriv mig det på näsan, kom och skriv mig det på näsan den som vågar.”


Döttrarna vill se mer och mamman och pappan lovar att vi skall titta vidare. Nu har vi tittat på avsnitt med ord på A och B. Jag undrar så vad de hittar på för ord på C, kanske blir det centralstyre eller centripetalkraft eller civilkurage.

Det är spännande, lärorikt och roligt med barnprogramsnostalgi. Och tänk att det så tydligt går att se mönster och strömningar i tiden så här i efterhand,

Fin måndag till er.

Etiketter: Barnprogram, barrack, biodynamisk, byråkrat, döttrar, fniss, fordon, Hedvig, mamman, nostalgi, pappan, rolig, skratt, tillsammans