Mormor

Bort plockas allt från bordet när vi väl ätit färdigt. Mamman rör sig ganska fort för att få undan. Diska. Städa. Mamman vill sätta sig under en varm filt i soffan så fort som möjligt. Det är kallt och kylan gör ont i lederna.

När jag plockar och ordnar säger en dotter plötsligt ”men mamma var är mitt glas? Jag hade ju dricka kvar i det. Hällde du ut det?” Ja, det får mamman erkänna att jag gjorde och så väller de fram i minnet bilderna från när min mormor plockade undan och min mamma fick hålla i sin kaffekopp för inte bli av med den. Och så står jag här massor av år senare och gör samma som min egen mormor. Hon var mamma till många barn och plockade och ordnade precis som jag gör nu. Fort. Effektivt.

Märkligt och fint att sådana små saker går i arv. Fint att minnet fyller mig med värme denna kalla februarikväll. Idag minns jag dig lite extra mormor. Jag minns din doft, ditt kritvita hår, ditt klingande skratt, din hudkräm av märket ’Oil of Ulay’ och dina mjuka kinder. Det är fint med minnen och fint att finna mormors sätt att effektivt plocka undan i mig själv. Minnen som får nytt liv.

Fin onsdagskväll till er.

Etiketter: barn, dotter, effektiv, kaffekopp, mamman, mormor, ordna

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “Mormor”

    1. Hej Svintoflickan
      Ja visst är det både vemodigt och fint och betryggande på något vis att allt har en fortsättning och börjar om igen och igen.

      Fin vecka till dig och dina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.