Vardagsmagi

Kvar vid matbordet sitter vi pappan, största dottern och mamman. Våra andra döttrar har ätit färdigt och sedan åter givit sig upp till övervåningen och alla lekar. 

Pappan och dottern är inbegripna i ett engagerat samtal medan mamman sitter observerandes lite på håll från min plats i kökssoffan. Deras rörelser är så lika. Deras leenden. Deras ögon. Jag sitter alldeles stilla och tyst för att inte störa. För att riktigt få ta in den här stunden.

Minnena av pappan där i förlossningsrummet blir plötsligt tydliga för mig. Hans blick när han höll henne. Vår första dotter. Kärleken, glädjen och stoltheten lös skimrande magiskt runtomkring honom. Aldrig förut hade jag sett honom hålla ett litet barn och då plötsligt så självklart, så rätt. Där och då fick också vår kärlek nytt djup och styrka.

Så sitter då dottern här i det som känns som två sekunder senare och är en ung kvinna. Tid går så fort och det smärtar lite. Jag vet att jag alltid prioriterat henne och hennes systrar. Alltid velat vara närvarande och nära och ändå går tiden så fort. Försvinnande fort.

Så tittar dottern och pappan upp och undrar med samma leende vad jag funderar på. Då håller inte rösten. Jag lyfter mig för att krama om och berättar sedan om mina tankar och hur stolt och lycklig jag är över att just hon kom för att göra mig till mamma. Oss till föräldrar. 

Dottern klappar mig på kinden och säger mjukt, ’jag vet mamma, jag älskar dig’. Och så vänder hon sig till sin pappa som också han är tårögd och rörd av stunden för att mjukt klappa hans kind och sedan krama om. 

Hon är klok, empatisk, omtänksam och kärleksfull dottern. Hon har blivit en fin människa. En människa med stort hjärta. Jag tror och hoppas att hon alltid kommer att känna förtroende, tillit och närhet till oss. 

Tiden som går så fort använder vi ändå oerhört väl. Vi väljer ständigt närvaro och det är värt allt. 

Ibland är vardagsstunder magiska och bär i sig det som är kärnan i livet. För mig är det min familj.

Fin helg till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar på ”Vardagsmagi”

 1. Magiskt vackert skrivet – tack. Jag känner igen mig så i dina tankar och känslor och jag har, precis som Du, suttit där i kökssoffan och observerat. Vår äldsta dotter, som snart fyller 13, är också väldigt lik sin pappa, både till utseende och personlighet. För fem månader sedan föddes en till liten bebis och jag har nu lyckan att vara mamma till fem fina! Tack för Dina rörande ord.

  1. Hej Mamma till fem fina
   Först och främst ett stort och innerligt grattis till en ny liten familjemedlem. Att få välkomna nya små människor till världen är en stor lycka.
   Att få följa de små när de växer upp är också det en enorm lycka. Tänkt så förunderligt det är att se en människa danas.
   Stunder som den i kökssoffan är ovärderliga. Stunder med familjen, tillsammansstunder, är verkligen kärnan och det mest värdefulla i mitt liv.

   Allt gott till er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.