Tungt ansvar på unga axlar

Katalog efter katalog dimper ned i vår brevlåda. Plastglansiga med stora reklambildsliknande framsidor riktigt skriker de ut sitt budskap; ’välj mig!’ I början av hösten bläddrade vi igenom varenda katalog men nu hamnar dem i återvinningshögen allihop. 

Det är bra och viktigt att ha och att göra val men ibland tycker mamman att det läggs lite för stor tyngd på för unga axlar. Valet efter grundskolan utmålas som stort och på något sätt livsavgörande. 

Att det i själva verket inte alls är så är mamman och pappan noga med att förklara för dottern. Vi vill och önskar att hon gör ett val med hjärtat. Att hon väljer det som hon tror skänker henne glädje, lust och mening. Att hon finner sitt rätta element. Då tror vi att hon kommer att utvecklas på bästa sätt. Utvecklas och förhoppningsvis vara lycklig och i det sedan finna sin egen väg. 

Hade någon sagt mamman vad jag skulle komma att prioritera, finna viktigt, ge glädje och mening i livet kanske mina val sett annorlunda ut. Eller så hade det inte gjort någon skillnad. Livets väg är slingrig och så skall det nog vara. De val jag gjort har format mig och gett mig en gedigen och trygg grund att stå på. En grund jag behöver för att trygg stötta våra fina döttrar i sina liv. 

Nu står största dottern förvisso inför ett vägval men så dramatiskt behöver ju inte det vara. Valen går att ändra om det inte blir rätt. Mamman och pappan tror att vi lyckats avdramatisera och hjälpa henne finna en väg av lust och glädje.

Nu plockar vi undan de plastglansiga reklamkatalogerna som finner sin väg till vår brevlåda. De får åka med mamman till återvinningen. Vi låter dottern vila i sitt val och plockar bort ytterligare förvirring. Blir det inte som hon tänkt får vi hjälpa henne att lösa det då.

Fin fredag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar på ”Tungt ansvar på unga axlar”

    1. Hej Svintoflickan
      Precis. Tänk en sådan enorm stress för så unga. Med bildning och en god utbildning får de valmöjligheter. Det är nog viktigast. Att välja exakt vad de skall bli behövs ju inte just nu.

      Fin onsdag till dig och dina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.