Morgonpromenad, trevligt möte och lite huvudvärk

Mamman vaknar med huvudvärk. Sådan där som riktigt bultar och skapar trötthet. 

Då är det tur att familjehunden behöver ut oavsett väder, vind eller huvudvärk. Mamman måste helt enkelt ta på varmkläder och vandra ut en stund. 

Ut i landskapet som under natten fått ett frosttäcke. Det är vackert och den friska kalla luften liksom rensar huvudet från värken. Mamman vandrar på tillsammans med familjehunden. Solen skiner ned på det nu vintervita landskapet och jag måste stanna upp för att ta in allt det fina. Stå där för att bara andas och njuta.


På väg tillbaka möter mamman bonden. Han som många upplever lite kärv har mamman kommit att tycka mycket om. Hans kunskap, erfarenhet och betraktelser vill mamman gärna ta del av och lära av. 

Varje morgon möts vi. ’Jaha, så nu är din morgonpromenad snart till ända och jag skall snart ut på min’, säger han när vi möts då han är på väg in från ladugården och morgonskötseln av korna. Hans morgonpromenad görs med deras nu mycket gamla och fina tik. Hon är trött på morgonen och sover medan bonden sköter om sina kor.

Vi står så och pratar ett litet tag om korna och skötseln av gården. Mamman lyssnar intresserat och ser pratstunderna som oerhört värdefulla. Han delar så gärna med sig och uppskattar nog mammans intresse. Vi talar om kalvarna som nyss for från gården. Mamman fick ta adjö och sedan på håll observera hur avfärden gick till. Nu får jag också veta vart de åkt, hur de kommer att skötas om och i detalj vad som hände där i storbilen som hämtade. Hur korna sköts om efter kalvarnas flytt får jag också en inblick i. 

Mammakorna har råmat något alldeles fasligt sedan kalvarna for och jag har tänkt att det är hjärtlöst att hålla kor på det här sättet. Men så ser och upplever jag bondens arbete på nära håll och ser hans omsorg och förståelse. Det är fint och gott att få prata med honom och att lära mer om det som känns som mitt ursprung. Landet.

Härligt och underbart hur rätt en plats kan kännas och hur värdefullt mötet med en äldre kunnig är. 

Väl inne från morgonpromenad ordnar mamman med frukost till höstlovslediga döttrar. Vi äter länge och pratar mycket och sedan är det dags att ordna med dagen och fortsätta med alla sysslor.

Fin torsdag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.