Läsa bok och lite tankar


Mamman sitter alldeles tyst, lyssnar till Atterbergs konserter och läser. Jag läser Barbro Lindgrens tankeböcker en efter en. Hennes ord är underbara och välgörande att läsa. 

I författarens nedskrivna tankar finns djup, lätthet och humor. Orden och musiken omfamnar mig och skapar lugn och vila.

Hösten är här med de vanliga förkylningarna. Mamman nyser och hostar men mår ändå ganska bra så länge jag ser till att vila lite extra. 

Vi har kommit på, stordottern och jag, att höstmörkret gör oss extra trötta. Då får vi vara snälla mot oss och kramas lite extra. Det tyckte stordottern lät utmärkt och så satte vi oss i kökssoffan tillsammans medan hon gjorde en av alla läxor hon alltid har med sig från skolan. 

Det går åt mycket tid till läxor. Oftast sitter hon lutad över böckerna stordottern. Det är ju bra förstås att hon är ordentlig och sköter sitt ’arbete’ men ibland tycker mamman att det blir för mycket. För mycket allvar. För tidigt. Kraven är stora och många. Stressar och pressar och tynger stundtals ned.

Mamman påminner då dottern om att hon behöver bara vara. Lägga undan böckerna, leka, utforska, gå ut på äventyr och ha roligt. Då gråter hon lite av lättnad medan böckerna plockas undan och hon söker upp sina systrar för att vara tillsammans i gemenskap och lek. Då blir mamman nöjd och glad i sitt hjärta. 

Lek. Vi behöver lek och stillhet. Vila. Det vill mamman lära döttrarna. Självklart behövs också ett gott och ansvarsfullt skolarbete men det kan bli för mycket. Vi måste ju stanna upp och njuta här och nu också. 

En av mammans favoritkonstnärer skojade glatt på scenen när han uppträdde. Mitt i allt stannade han upp och sade med sitt karaktäristiskt bubblande skrattprat ’Var var vi? Jo, här och nu!’ Så är det ju. 

Barbro Lindgrens vemodiga och underfundiga texter lockar till skratt och eftertanke. Hon skriver om trädgård, tankar, ensamhet, djur och olika livshistorier. Hennes avoghet tilltalar mig. Jag låter musiken hon säger sig lyssna till medan hon skriver ljuda ur vårt högtalarsystem när jag läser. Det gör läsupplevelsen extra intensiv på något sätt. Atterberg var ny för mamman. Mycket fin musik.

Mamman läser bok, lyssnar på musik och skall snart fortsätta med de sysslor jag trivs så bra med. Hemmasysslor. Och så skall döttrar snart hämtas från skolor.

Fin onsdag till er.

Etiketter: ansvar, Atterberg, Barbro Lindgren, dottern, höst, kramar, läsa, läxor, lek, lugn, mamman, musik, press, stress, tankeböcker, vila

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.