Sommardagar

Pappan arbetar igen efter några veckors ledighet och mamman pysslar om barn och extrabarn.

Först vandrar mamman ut med familjehunden på morgonpromenad när barnen fortfarande sover. Väl hemma serverar jag frukost till morgontrötta barn.

Dagarna är ändlösa och utan större planering. Det är alldeles underbart. Barnen leker, springer, läser böcker, pysslar och mycket annat hela dagarna. Mamman njuter av lugnet. Njuter av att inte behöva köra hit och dit och överallt och av att slippa passa tider. 

De tider jag har att passa är frukost, lunch, mellanmål och middagstider. Förvisso lagar mamman mat nästan hela tiden eller skalar och skär frukt känns det som men ändå är det lugnt på något sätt. Ett gammaldags på-landet-lugn.

Extrabarnet har lärt känna hästar under den här sommarvistelsen och fått mata med maskrosor och morötter. Det är en ny och spännande upplevelse. ’Som i en bok är det!’, ropar hon in till mamman där jag står i köket för att hålla ett öga på att allt går bra. Döttrarna som är kloka, tålmodiga och lugna har lärt henne hur hon skall göra. Då går det så klart utmärkt.

Idag har mamman med hjälp av en dotter hissat flaggan för att vi idag firar födelsedag. Mamman har inte hissat flaggan förut så därför känns det idag extra bra att titta när den vajar vackert i vinden. ’Kan själv’ känns fint på något sätt. 


Fast helt själv kunde jag förstås inte om jag skall vara helt ärlig. Dottern som hjälpte var noggrann och gav mycket tydliga instruktioner. ’Bra gjort mamma, du är duktig!’, sade hon sedan när vi tillsammans tittade på den hissade flaggan. Sådant beröm är gott att få. Utan dotterns hjälp hade mamman inte lyckats lika bra. Mamman är så tacksam över närheten och tiden vi har tillsammans. Stunderna när vi bara står nära och talar stilla om allt och inget.

Så har vi sjungit för farfarn som fyller år och nu är det dags att ordna och pyssla för en ny dag. Mamman skall baka lite och kanske sticka några varv och kanske sy på en ny kjol till största dottern. Tvätthögen väntar också mycket tålmodigt på att bli sorterad. Kanske skall mamman också titta till den en liten stund.

Fin onsdag till er.

Etiketter: baka, barn, beröm, döttrar, extrabarn, flagga, födelsedag, hissa, ledighet, mamman, pappan, ringa, sjunga, sommar, sommarvistelse, sticka, sy

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “Sommardagar”

  1. Det låter underbart och här hos oss har vi det ungefär likadant. Är så tacksam för det. Allt gott till er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.