Lördagstankar

Huvudvärk till trots går mamman promenader i vinterlandskap tillsammans med pappan. Vi njuter av den kalla friska luften och tittar andäktigt på de snötäckta granarna som omsluter vinterlandskapet. Det är verkligen betagande vackert.

Hemkomna dricker vi te vid vårt köksbord medan döttrarna leker. De många levande ljusen skapar en varm och vänlig atmosfär. 

Pappan har ordnat så att dotterns fiol nu är lagad och hemkommen. Dottern blev så glad för att återigen kunna spela på sitt vackra och mycket välklingande instrument. ”Tala nu om att strängen var väldigt sliten och kunde gå sönder när som helst”, hälsar vår fantastiske fiolreparatör. Han vet hur fint dottern spelar och har letat upp en exakt likadan sträng i sina gömmor. Den strängen får hon av honom och inget får vi betala för arbetet. En del människor är verkligen fantastiska. Han är en sådan. Fiolmakaren är en man med stor kunskap och yrkesheder. Sådana människor känns det som att det är ont om. Vi uppskattar honom oerhört och väljer att alltid vända oss till honom när vi behöver hjälp med döttrarnas stråkinstrument.

Inspirerad av spelande döttrar sätter sig mamman denna lördag vid pianot för att öva ett nytt stycke. Valet föll på Benny Anderssons och Björn Ulvaeus sång ”Slipping through my fingers”. Den sången river i hjärtat på mamman men är väldigt fin på piano. 

Koncentrationen är stor och jag övar ganska länge. Plötsligt slår det mig att alla föräldrar borde läsa sångens text och noga ta tillvara tiden med barnen. ”Sometimes I wish that I could freeze the picture and save it from the funny tricks of time. […] Do I really see what’s in her mind. Each time I think I’m close to knowing she keeps on growing. Slipping through my fingers all the time…” 

Mamman försöker verkligen att ta tillvara tiden, vara med, lyssna, krama, ta del, stötta och tjata. Jag vill vara närvarande. Jag älskar att vara mamma och ändå finns den där känslan av att ögonblicken liksom rinner ifrån mig likt sand genom fingrarna. Barnen. Våra vackra döttrar. ”Sometimes I wish that I could freeze the picture.”

Barnen är vårt nu och vår framtid. Mamman väljer att alltid prioritera familjen. Mammans hjärta klarar inte av att spela denna vackra sång mer idag så jag avslutar med att spela andra stycken som lättar upp mitt sinne.

Huvudet är trött och känslorna utanpå. Det är helt enkelt en sådan dag idag.

Nu skall mamman ordna med lördagsmiddag medan största dottern spelar vacker blockflöjtsmusik.

Fortsatt fin lördag till er.

Etiketter: barn, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, blockflöjt, döttrar, familjen, fiol, fiolmakare, framtid, mamman, nu, pappan, piano, promenad, Slipping through my fingers, sträng, tid, vackert, vinter

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.