Idag har vi studiedag mamman och döttrarna. Eftersom mamman inte arbetar heltid är också jag ledig denna dag. Det är skönt.

Helt ledig och redo för strapatser ute i naturen tänkte mamman när jag vaknade. Men så blev det inte riktigt. I döttrarnas skolor har det tagits fasta på just studiedag. Dag för studier. Hela dagen har vi suttit med matematik, engelska och olika samhällsorienterade ämnen. Det har räknats och filurats och rättats och lästs och svarats på allsköns frågor. 

Mamman känner att döttrarna borde varit lediga. Samtidigt vill jag lära barnen att det är viktigt att göra det som skall göras. Läxor är viktiga men kanske borde det inte ges så omfattande och många. Så tänker mamman.

Jag ser hur trötta och stressade döttrarna blir av att inte hunnit hit eller dit i skolböckerna. Och så är jag lärare och vet hur viktigt själva tragglandet är för lärande och ändå känns det så fel. Jag tänker att vi borde ut och uppleva. Se på lövens nu sakta skiftande färger. Lyssna till fåglars sång. Stå högt upp på en kulle för att kika ut över ängar och skog. Vara ute i naturen för att lära inte inomhus med böckerna vid köksbordet.

Dagen idag har varit en dag för studier. En dag för mamman att vara lärare även hemma. Nu är döttrarna ikapp och redo för prov, förhör och ytterligare arbete.

Så kan en studiedag se ut. Det viktigaste är att vi är tillsammans oavsett om vi vandrar ute i naturen eller gör läxor. Tillsammans är alltid bäst.

Fin onsdag till er.

Etiketter: barn, döttrar, köksbord, lärare, läxor, löv, mamman, naturen, studiedag, uppleva