Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Trädgård

Att plantera träd är underbart och får mig att må bra. Det är härligt att titta på olika träd och sedan välja något eller några som vill flytta hem till oss. Det är roligt att tillsammans fundera över var träden skall stå och att gräva hål för trädets rötter att stå i, vattna ordentligt, fylla på med ny fin jord, och sedan trycka till ordentligt ovanpå all jord så att trädet står stabilt. Sedan går mamman och pratar med träden för att se att de mår bra. Det är också trevligt och skänker ro och glädje.

 
Träd som förhoppningsvis kommer att skänka frukt under många år om vi sköter de väl. Idag planterade vi två plommonträd, ett gult plommon och ett rött.

Det är fantastiskt att få plantera träd i den egna trädgården. Mamman vet inte riktigt varför kärleken till träd vuxit sig så stark. Det är något fint och stabilt över träd. Som att de länkar samman olika tider och generationer på något sätt. Och så detta med att kunna plocka egna frukter. Frukter som vuxit här hos oss. Det är rikedom.

Eftersom rådjur och älgar bor här intill och runt oss måste vi, om vi vill ha vår frukt ifred, skydda träden. Mamman lindade för ett tag sedan in äppleträdens fina små grenar i blått bärnät. Det var inte så vackert men skyddade träden bra. 

Pappan har löst det bättre genom att hägna in hela fruktträdgården med rådjursnät. Stolpar har sågats till, förankrats ordentligt i jorden och målats i samma vackra ljusa faluröda slamfärg som huset. En grind har pappan också byggt och mamman har målat. 

Vid två stolpar har vi dessutom planterat olika sorters kaprifol som vi hoppas kommer att växa upp fint och ge det inhägnade området ytterligare skydd.

Trädgårdsarbete är härligt!

Fin pingstdag och söndag till er.

Etiketter: älg, fruktträdgård, generationer, gräva, jord, kaprifol, mamman, pappan, plantera, plommon, rådjur, träd, Trädgård

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.