Brödbak med dotter

Idag bakas det bröd här hemma. Dottern hjälper till. Hon häller i alla ingredienser själv med lite assistans av mamman.

Det är bra på många sätt att hon är med och hjälper till. Hon lär sig på ett överskådligt och ytterst påtagligt sätt om mått och måttsatser, något de precis börjat gå igenom i skolan. Efter att ha hjälpt till med brödbaket två gånger på kort tid förstår hon de olika måtten och kan använda dem och förstår dessutom vad det som läraren gått igenom skall användas till. Hon ser att det finns ett praktiskt användningsområde och det gör lärandet roligare och mer intressant. Tror jag i alla fall.

Dagens mammabröd har följande ingredienser:

För fyra limpor:
25 g jäst
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
14 dl rågsikt
1 dl brödsirap
2 msk rapsolja
1 l kallt vatten
2 tsk salt

Gör så här:

Smula sönder jästen. Häll i tillsammans med oljan och sirapen i bunken. Häll i allt mjöl och sedan det kalla vattnet. Låt hushållsassistenten arbeta degen i ca 12 minuter. Häll så i saltet och låt assistenten arbeta degen i ytterligare 10 minuter.

När degen arbetats färdigt täck med plastfolie och låt jäsa i 2-4 timmar. Häll sedan ut degen på ett lämpligt arbetsbord och dela degen i fyra delar. Forma limporna, runda eller avlånga vilket du själv önskar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm sätt in plåten i nedre delen av ugnen och låt bröden gräddas i 40 minuter. När bröden gräddats klart ta ut och lägg på bakduk och täck bröden för att få en mjuk yta. Vill du ha en hård yta på bröden så täcker du dem inte med en bakduk.

Lycka till!

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar på ”Brödbak med dotter”

    1. Hej Louise
      Ja, rimligtvis borde det gå bra.
      Jag brukar fråga snälla grannar om lån av t ex bakformar och allt som oftast lånar jag ut till grannarna. Du kanske har sådana snälla grannar att fråga om du ändå skulle vilja baka en stor sats.
      Skall du använda bakform se till att olja ordentligt innan du lägger i degen.

      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.