Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Brödbak med dotter

Idag bakas det bröd här hemma. Dottern hjälper till. Hon häller i alla ingredienser själv med lite assistans av mamman.

Det är bra på många sätt att hon är med och hjälper till. Hon lär sig på ett överskådligt och ytterst påtagligt sätt om mått och måttsatser, något de precis börjat gå igenom i skolan. Efter att ha hjälpt till med brödbaket två gånger på kort tid förstår hon de olika måtten och kan använda dem och förstår dessutom vad det som läraren gått igenom skall användas till. Hon ser att det finns ett praktiskt användningsområde och det gör lärandet roligare och mer intressant. Tror jag i alla fall.

Dagens mammabröd har följande ingredienser:

För fyra limpor:
25 g jäst
4 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
14 dl rågsikt
1 dl brödsirap
2 msk rapsolja
1 l kallt vatten
2 tsk salt

Gör så här:

Smula sönder jästen. Häll i tillsammans med oljan och sirapen i bunken. Häll i allt mjöl och sedan det kalla vattnet. Låt hushållsassistenten arbeta degen i ca 12 minuter. Häll så i saltet och låt assistenten arbeta degen i ytterligare 10 minuter.

När degen arbetats färdigt täck med plastfolie och låt jäsa i 2-4 timmar. Häll sedan ut degen på ett lämpligt arbetsbord och dela degen i fyra delar. Forma limporna, runda eller avlånga vilket du själv önskar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i ytterligare 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm sätt in plåten i nedre delen av ugnen och låt bröden gräddas i 40 minuter. När bröden gräddats klart ta ut och lägg på bakduk och täck bröden för att få en mjuk yta. Vill du ha en hård yta på bröden så täcker du dem inte med en bakduk.

Lycka till!

Etiketter: bakduk, bakplåtspapper, bröd, dotter, gräddas, grahamsmjöl, ingredienser, jäst, lärare, mamma, mått, måttsatser, mjöl, skola, ugn, vetemjöl

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.