Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Grovbröd, frallor

Ibland är det gott med ett grovt bröd, med riktigt mycket frön i. Sådant där som barnen inte tycker om men som mannen och jag älskar att äta till en god kopp te.

Här kommer recept:

2 l Grovt mjöl, kanske mörkt lantbrödsmjöl, grovt rågmjöl, kornmjöl, fullkornsvetemjöl eller annat mörkt och grovt mjöl. Det går också bra att blanda sorter.
5 dl vetemjöl (för att få bra bakegenskaper)
2 dl linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl havregryn
1 dl rågkross
några nötter, russin eller torkade aprikoser om du har hemma
2 tsk salt
1 l kallt vatten
25 g jäst
1 dl mörk sirap

Gör så här:

Häll i alla ingredienser utom saltet i bunken. Låt maskinen arbeta degen i ca 12 minuter. Häll så i saltet och arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Täck för bunken med plastfolie och låt degen jäsa minst 2 timmar, gärna mer.

Lägg den färdigjästa degen på lämpligt, och lätt mjölat, arbetsbord. Dela degen i så stora frallor som känns bra. Jag plattade till degen lite först med brödkavel och delade därefter. Tror att varje degbit (ämne) vägde ungefär  80 gram.

Lägg frallorna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa i ca 1 timme. Sätt igång ugnen på 225 grader. Grädda frallorna i 8-12 minuter i mitten av ugnen.

Ta ut de färdiga bröden och låt de svalna på bakduk. Vill du ha en hård yta på frallorna låter du dem ligga på duken utan att täcka de. Vill du ha mjuk yta lägger du en bakduk ovanpå.

Lycka till!

 

Etiketter: bakduk, deg, frallor, fullkornsmjöl, Grovt bröd, grovt mjöl, jäsa, jäst, linfrö, nötter, rågkross, russin, solroskärnor, te, ugn

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.