Mammas rostbröd med apelsinzest

Fick infallet att det var dags att baka ett rostbröd. Eftersom jag bakar en del utgick jag från de mängder som passar bra till hushållsapparatens bunke och slängde ihop ett eget recept.

Här kommer det:

25 g jäst
1 l kallt vatten
2 msk rapsolja
2,8 liter vetemjöl
1 tsk salt
zest (rivet apelsinskal, se till att inte riva ändå ner till det vita köttet, det vill vi inte använda för det är beskt och ger en tråkig smak) av 1 ordentligt rengjord apelsin, eller citron om du hellre vill ha det.

Gör så här:

Smula ner jästen i bunken, häll på oljan, vetemjölet, zesten och det kalla vattnet. Låt maskinen arbeta degen i ca 12 minuter. Stanna maskinen och häll i saltet, låt maskinen arbeta degen ytterligare 10 minuter. Täck så bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 2-4 timmar. Skulle degen ha en tendens att smita över bunkens kanter tryck bara ner den igen till halva storleken och täck igen med folie. Degen kommer då att fortsätta jäsa på ett lugnt och jämnt sätt.

När degen jäst färdigt häller du ut den på en lämplig arbetsbänk och delar degen i fyra lika stora delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar och låt så limporna fortsätta jäsa i ca 1 timma.

Sätt igång ugnen på 225 grader, när ugnen är varm sätter du in limporna och låter de grädda i 35 minuter. Ta ut formarna, låt svalna en aning och ta sedan ur bröden. Lägg limporna på en bakduk eller galler och låt svalna, gärna övertäckta med en bakduk.

Gör du så här får du ett gott frukostbröd med frisk smak att avnjuta till morgonteet eller kaffet.

Lycka till!

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Ett svar på ”Mammas rostbröd med apelsinzest”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.