Julbröd

Ett långjäst mustigt bröd som fungerar alldeles utmärkt som ett gott julbröd. Tar lite tid att baka, men är väl värt ansträngningen.

Till 2 limpor:

1/2 paket jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 flaska mörkt öl (33 cl)
2 dl vatten
1 dl olja (gärna fin rapsolja)
2 msk pomeransskal (jag köpte malda)
1 msk stött fänkål
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 liter rågsikt
ca 4 dl vetemjöl
(ca 1 dl bryggt kaffe till pensling)

Smula ner jästen i en degbunke. Slå i sirapen. Häll på ölen och rör om. Låt stå cirka fem minuter. Häll i vatten, olja, rågsikt, och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist i vetemjölet. Knåda degen ordentligt i ca 12 minuter, häll sedan i saltet och arbeta degen ytterligare 10 minuter. Lägg sedan degen att jäsa i en väl rengjord bunke övertäckt med plastfolie. Degen skall antingen jäsa under dagen eller ställas att jäsa i kylskåp över natten.

När den väl är färdigjäst skall degen hällas ut på en lämplig arbetsbänk och knådas smidig. Dela in degen i två delar, platta ut en degdel i taget och forma degen som en rektangulär platta. Vik vänster del in mot mitten, platta till, vik över höger del och platta till. Du har nu en degpaketlimpa som du helst lägger i en oljesmord form med ovansidan ner. Låt limporna jäsa under bakduk ca 30 minuter medan du väntar på att ugnen skall värmas till 200 grader. Pensla limporna med bryggt kallt kaffe, sätt in bröden längst ner i ugnen och låt grädda i 35 minuter. Låt limporna svalna under bakduk.

Jag brukar baka dubbel sats när jag ändå håller på, nästan allt bröd går bra att frysa. Då har vi alltid gott bröd i frysen som är enkelt att plocka fram när det behövs. När jag gör dubbel sats dubblar jag INTE kryddor, salt och jäst, men väl allt annat.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.