Stillhet

Eller kanske långsamhetens lov eller tid för tanke. Det känns mer rätt i mammans hjärta för var dag som går. Stillhet och långsamhet.

I en värld som snurrar allt snabbare med ständiga krav på framgång och effektivitet och oändliga val behövs en motkraft med långsamhet som en möjligthet. Långsamhet och kanske förståelse för att vi inte kan göra allt samtidigt. Våra val innebär att annat väljs bort och det är som det skall.

Mamman tror att det behövs stillhet för att tanken skall ha tid och utrymme att flöda fritt. Att låta saker ta tid skapar djup och kunskap. Det finns både glädje och tillfredsställelse i att låta saker ta just tid. Det behöver också mamman påminnas om när t ex stickprojekt påbörjas och huvudet redan vid den första maskan kan se det färdiga plagget och nästa projekt redan tar form i tanken. Då behöver mamman stanna upp och hejda sig. För när huvudet eller intellektet färdats förbi det vi gör just nu uppstår frustration och t o m irritation och närvaron här och nu försvinner. Då är mamman varken här och nu i det projekt som skall ta form i mina händer eller då i nästa projekt för tanken har redan flyttat sig vidare innan det nya projektet påbörjats. Till nästa och nästa och så kan det fortgå om och om igen om mamman inte stillar sig.

Mamman vill predika långsamhetens och stillhetens och närvarons lov. Det känns allt viktigare av många anledningar. Att försöka vara i det som är och uppskatta det. På riktigt. Ärligt och stilla.

Världen behöver oss vi som rör oss lite långsammare. Tänker lite långsammare. Känner djupare och som behöver tid för tanke och avskiljdhet för att skapa mening och struktur i livet. Så tänker mamman allt intensivare.

Det finns så mycket klokskap att ta del av och så mycket att lära, alltid. Här följer några ord som just nu landat i mitt hjärta från boken ’Älskad, vila i den du är’ av Sofia Sivertsdotter en bok mamman fått av en älskad och klok människa. Orden som landat i mitt hjärta är: ’Jag längtar alltmer sällan efter det som är nytt, men ofta efter det som är sant. Djup och stillhet väger tyngre än bredd och tempo.’ Kloka ord tycker mamman.

Fin torsdag till er och glöm inte att bemöta varandra med varsamhet.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.