Fireri

Idag farmor är det din födelsedag. Kanske hade du lagat någon förrätt med ädelostkulor till och någon varmrätt i den crémevita emaljgrytan med svart kant. Eller var kanten kanske grön. Mamman minns inte riktigt. Såsen hade i alla fall varit gräddig och köttet alldeles mört. Och i grytan hade det legat hela små champinjoner och kokat med länge. Kanske också små morötter.

Och mamman som jag nu förstår alltid varit laktosintolerant skulle fått ont i magen efter någon eller några timmar. Men gott hade det varit. Och till efterrätt någon tårta på mandelmassebotten som mamman som barn helt ärligt inte alls tyckte om men som jag nog hade uppskattat nu. Kanske.

Idag tänder vi ett extra ljus för dig och minns det som var du, både det bra och det mindre bra för det är ju så det är med människor och livet. Fast döttrarna minns dig inte förstås. De har ju aldrig träffat dig men mamman och pappan får berätta istället.

Om kvällarna tar mamman ofta på sig farmors röda stickade kofta. Den som mamman beundrar flätmönstret på och nu har börjat förstå hur det skulle kunna stickas. Lite önskar jag fortfarande att det gick att fråga hur du gjort farmor men för varje stickat projekt och nya lärdomar förstår mamman att det går att läsa stickningen och gissa lite eller så är det du som på något sätt talar om hur du gjort. Genom stickningen och tiden.

Med matlagningen fast då laktosfri sådan, stickningen och minnena tar vi dig med i vårt liv. Så går historien vidare.

Idag tänker vi lite extra på dig. Grattis farmor på din dag.

Fin söndag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.