Mamman Surtant

Ibland är mamman inte så tillmötesgående och pysslande som hon skulle vilja. Ibland är hon arg och tvär och trött och sur på helt fel tid och vid fel tillfälle. Och vill inte ordna i köket mer. Vill sitta ned och vila. Bara vila. Och så skäms mamman för sin reaktion och sina sura, ilskna och taggiga ord.

Kvällen igår blev en sådan kväll. En trött, jobbig och ilsk. Hela dagen hade mamman tex ignorerat tvätthögen av rekordmått. Jättestörsta högen fick vänta medan mamman gjorde annat. Att den blev än större gjorde ju knappast något. Och inte städade mamman som hon brukar på fredagar heller. Och när all disk var undanplockad, diskmaskinen ur och iplockad, tvätten tvättad, alla måltider lagade och allt undanstökat kom glada döttrar in från skogen med litervis nyplockade blåbär och mamman som borde slagit ut med armarna och sagt ”men titta så mycket härliga bär ni plockat! Fantastiskt!”, svarade inte alls så. Mamman hade velat reagera så och bli glatt överraskad men det kändes inte så igår. Så istället blev det fel och dumt.

Orken försvann helt och trötthet och sura känslor tog över. ’Hur skall vi ta hand om allt det här?’ tänkte mamman och hjärnan svarade att vi inte hade tillräckligt med burkar och syltsockret hade precis tagit slut och det var fredagskväll och inte hade mamman lust att handla, koka sylt och baka paj och styckinfrysa bär. Inte alls. Mamman såg framför sig en stilla stund i soffan under en filt, framför en film, med tekopp bredvid och stickningen i händerna.

Med de känslorna tog hon då över Mamman Surtant som vresigt stökade runt i köket och spred taggar och ilska runt sig. Pappan satte sig i bilen för att handla det som behövdes och mamman kokade sylt och bakade paj och ledsna och lätt förvirrade döttrar försvann upp till övervåningen. De ville ju inte göra mamman ledsen.

Mamman och pappan pysslade i köket stora delar av kvällen. Rensandes, kokandes sylt och paj och styckinfryste bär på brickor. Mammans käkar var så hårt spända och gråten alldeles innanför ögonlocken. Pappan irriterad över mammans reaktion.

Men vi fick avslutat kvällen med blåbärssmulpaj och havrebaserad vaniljsås och kvällste. Och vi fick pratat och kramat och mamman sagt förlåt för sin reaktion. Men även om förlåt och kramar fått sin plats är dagen idag en försiktig dag. Det känns i luften. Döttrar tassar lite försiktigt runt mamman i stilla avvaktan och mamman ja hon skäms lite eller faktiskt ganska mycket. Mamman vill ju vara en sådan där grundad och rejäl som pysslar och ordnar. Ibland blir det obalans i självbilden och det gör ont. Fast mest ont gör det att döttrar blev ledsna när de trodde att mamman skulle bli glad. Det gör riktigt ont.

Idag får mamman öva på att vara snäll mot sig och tänka snälla tankar.

Fin lördag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “Mamman Surtant”

  1. Ett tips tills nästa gång är att man inte behöver frysa bären på bricka, utan förpacka bara i fryspåse. Hur smidigt som helst att ta det man vill ha från påsen, då de inte klibbar ihop.

    1. Hej Camilla
      Tack för tips! Skall frysa in mer bär idag och tänker att jag använder båda sätten för att jämföra.
      Önskar dig en fin vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.