Diskmaskinen som används flitigt här i vårt hem säger plötsligt i meddelanderutan felkod e24. ”Aha”, tänker mamman som samtidigt ser en kransymbol bredvid felmeddelandet ”den får inget vatten”. Jag fixar och ordnar med vattenkranarna, ja stänger av tillförseln och sätter igång igen och startar om maskinen.

Men den anger samma felmeddelande efter en liten stund. Jag utför samma räddningsåtgärd ytterligare tre gånger och inser när felmeddelandet återkommer trots mina åtgärder att det kanske är fel åtgärd. Laga rätt tänker jag och tar fram mobiltelefonen. Här skall googlas.

Felmeddelande e24 visar sig vara en uppmaning att rengöra bottenfiltret. Jag visste inte ens att maskinen hade ett sådant. Var sitter det och hur skall jag göra det. Jag tar fram YouTube på min lilla telefon och finner många olika instruktionsvideor för detta problem. Men så ser jag ju inte ordentligt in i maskinen och måste hämta lampa.

Med pannlampa, YouTube och en stor dos nyfikenhet tar jag mig förbi det filter som brukar rengöras och når ett nytt. Bottenfiltret. Där fanns en del skräp att plocka bort.

När pappan kommer hem efter att ha hämtat en dotter som varit på vift en stund undrar han glatt vad mamman gör sittande på knä vid diskmaskinen med pannlampsprytt huvud inne i diskmaskinen. ”Lagar, kanske”, säger jag.

Och visst fungerar maskinen efter min räddningsoperation. Kan själv, minsann.

God kväll till er.