Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Lite stress och tankar

Det är en hektiskt tid nu i slutet på maj och början på juni för fembarnsmamma-lärarinnan. Vissa dagar tar stressen ut sin rätt och mamman blir arg när döttrar inte hittar sina pianopärmar. ”Var är min pianopärm mamma? Jag ställde den här.” Mamman svarar först tålmodigt ”den är nog där du ställde den. Kommer du ihåg var du hade den sist?” Nej, det kommer inte dottern ihåg och blir arg på mamman som inte omedelbart vet var pärmen är. 

När dottern varit arg ett litet tag ryter mamman ifrån riktigt ilsket och med alldeles för hög röst. Då går dottern undan och letar i tysthet och blir förstås ledsen. Mamman står kvar i köket och gråter. Inte ville jag skrika och vara elak. Inte ville jag bli så där arg och genomilsk. Jag vill vara snäll, omtänksam och omvårdande. Tårarna vill inte sluta rinna nedför kinderna. Misslyckandet känns i hela kroppen.

Mamman har varit med på och ordnat inför musikavslutningar, planerat för döttrars olika skolutflykter, ordnat matsäckar, sett till att instrument tas med till skolavslutningsövningar, rättat slutinlämningar för de större döttrarna och skrivit på och skickat med olika skollappar om avslutningsdagsfikor och annat. På utanför-hemmet-arbetet har mamman rättat många prov och fört in resultat och betyg i flera register. 

Hade mamman inte haft sin stickning tror jag det skulle varit svårt att koppla av och bort alla tankar. ”Har jag gjort det där? Eller glömde jag kanske…var det imorgon det var utflykt eller orientering eller badhusbesök och jobbar jag utanför hemmet eller skulle jag hjälpa till att köra någon dotters skolklass någonstans och vad skall vi äta till middag och vad finns i kyl och frys och hade jag bakat bröd eller skulle jag och hade jag handlat eller skulle jag eller…”

Tankarna vill oftast inte sluta snurra men när mamman dricker kamomillte och stickar lite på största dotterns Loppa kofta då blir det lite lugnare i huvudet. Då stannar det av en liten stund och mamman tänker maskor, mönster, minskningar och mått. Det är välgörande.

Snart är det sommarlov. Då skall vi låta dagarna vara så där som de borde vara alltid. Inga väckarklockor skall få skära genom morgonen när vi inte sovit färdigt. Mamman skall sitta med sin kopp kaffe länge och prata med döttrar om allt och inget. Förhoppningsvis uppstår då ingen stressilska. Inga arga röster, inget högljutt, inget onödigt käbbel. Bara tillsammans och ledigt.

Fin onsdag till er.

« »

© 2019 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.