Tårtmorgon

Idag har mamman lärt sig hur stor skillnad det är att vispa laktosfritt till tårtan i förhållande till att vispa vanlig grädde. Eller kanske inte lärt mig utan mer blivit påmind om. 

Det är många år nu som vi använt oss av laktosfria varianter baserade på havre eller sojaprodukter de gånger vi gör tårta. Vanlig grädde förekommer inte i vårt hem. Men idag tänkte mamman att döttrarnas  musiklärare skulle få sig sommartårta som ett litet tecken på vår uppskattning och då skulle ju inte vi äta tårtan. Alltså kunde mamman köpa vanlig grädde. 

Vanlig grädde vispas fluffig väldigt mycket snabbare än de varianter vi använder oss av. Så särskilt bra är det alltså inte att låta grädden vispas med ballongvisparna i hushållsassistenten medan man själv plockar undan i köket. Då blir nämligen grädden som skulle användas till tårtan smör. Ja, så blir det. Inte så trevligt att servera tårta med smör mellan bottnarna. 

Tur är det att affären finns. Dit fick mamman bege sig för att köpa mer grädde. Sedan åkte jag hem igen för att vispa betydligt försiktigare denna gång med elvisp. Elvisp som måste hållas i handen och inte får släppas. Det gick mycket bättre. 

Musiklärarna fick sin sommartårta med maräng och sockerkaksbotten med färska bär, citronmeliss, riven choklad och lite florsocker pudrat över. Här kallar vi tårtan för ’Ernst-tårta’ efter Ernst Kirschsteiger som givit ut receptet. Tårtan är för oss en sommaravslutnings och midsommartårta. Den känns somrig och är väldigt god. En liten men bra uppskattningspresent till riktigt fina människor som i musicerandet lär våra barn så väldigt mycket mer än att behärska instrument. 

Mamman och pappan är så måna om dessa fina människor och den värld de inviger våra döttrar i. Musikvärlden som nu är så självklar för döttrarna är en lite snällare, mer empatisk, tolerant och vidsynt värld. Den världen vill vi stödja så mycket vi bara kan. Stödja och uppmuntra så att våra döttrar och alla andra barn som vill kan få ta del av dessa kloka människors tankesätt, glädje och kunskap. 

De fina musikmänniskorna behövde lite sommartårta och blev så glada för den uppskattning tårtan bar med sig. Mamman fick spontanapplåd från musikkollegiet och det var förstås roligt men bäst känns det att visa hur viktiga de är och tala om hur mycket vi uppskattar det de gör. Att öppna sitt hjärta och säga ”vi är så glada för att ni finns” det känns fint på alla sätt. 

Idag är mamman tacksam för fina musikmänniskor, fantastiska döttrar   och för att det alltid finns nya saker att lära. Eller kanske bli påmind om gammal kunskap, som att grädde som vispas för länge faktiskt blir smör.

Fin tisdag till er.

Etiketter: elvisp, Ernst-tårta, grädde, hushållsassistent, Kirschsteiger, mamman, musik, musikvärld, pappan, smör, sommar, tårta, uppskattning, vispa

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.