Omplantering av vinbär och så lite falsk saft

Vi har i helgen grävt en ny plantering i fruktträdgården dit några av våra vinbärsbuskar nu fått flytta.

Hitintills har buskarna bott invid gärdesgården men inte riktigt trivts. Nu hoppas vi på gladare bärbuskar som ger en större skörd nästa år.

 
Buskarna var inte helt övertygade om att de skulle flyttas. De stretade emot och vi fick gräva och kämpa med gräs och ogräs i och runt rötterna. Men nu står de där i en fingrävd och nygödslad plantering.

När buskarna väl planterats beslutade mamman och pappan att beskära ordentligt så att all kraft går till rötterna för ordentlig etablering och för att på sikt få friskare och frodigare buskar. 

Bredvid mamman på marken låg så avklippta grenar med väldoftande vinbärsblad. De ville jag inte slänga utan tog istället med in för att försöka mig på något som en väninna en gång nämnt, falsk flädersaft på svartvinbärsblad. Det skall bli spännande att smaka av om några dagar då saften är klar. Fem dygn får vi vänta. Tills dess får vi kika på den övertäckta bunken med blad i lag som står i kylen. Kika och hoppas att det blir gott. 

Att kunna odla själv är fantastiskt, härligt, spännande, intressant, lärorikt och väldigt roligt.

Mamman är tacksam.

God natt till er.

Etiketter: gräva, mamman, pappan, plantering, saft, Trädgård, vinbär

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “Omplantering av vinbär och så lite falsk saft”

 1. Hejsan. Bladdricka gör jag flera satser på sommaren och fryser in för att tas fram på vintern. I mitt recept är det citroner också är det så i ditt med? svartvinbärsgrenar kan du sticka ner i jorden så rotar de sig och blir nya buskar. Lycka till!

  1. Hej Gunilla
   Så roligt att du också gör ’bladdricka’ och vilket bra namn på det. Bladdricka, det skall jag också kalla det. Låter så mycket trevligare. Tack.
   Ja, i mitt recept skall det vara tre citroner till 2 liter blad.
   Bra tips med grenarna. Skall absolut göra så!
   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.