Klok bok

Mamman har lånat bok på biblioteket. Som avkoppling här i vår sjukstuga läser jag intressanta böcker.

Just nu läses en bok av Olle Carlsson. Författaren ger mig ord på min tro och andlighet. Han talar om stora ting på ett enkelt och jordnära sätt precis så som jag vill läsa det och tänka.

Redan som fjortonåring kände jag då det var dags för konfirmation att det prästen sade var svårt att förstå och ta in. Eftersom prästen var en mycket fin och klok man talade han stilla och lugnt med mig och tyckte att jag skulle gå hem för att fundera vidare och mer på djupet över min tro. Så det gjorde jag. Kanske var det också så att jag inte orkade upp på sommarmorgnarna för att cykla till kyrkan. Det kan ha bidragit till att det var skönt att slippa konfirmationen.

Men jag har tänkt en hel del sedan dess. Jag har funderat över min tro och försökt sätta ord på mitt tankesätt. Försökt att etikettera. Det är svårt. Det pompösa i kyrkan har alltid fått mig att känna obehag. Men jag vet att min tro är stark.

Olle Carlsson som är präst skriver klokt om allt detta jag funderat över. Allt klokt författaren skriver kan jag inte återge här men han talar om Gud som en inre själslig kraft och närvaro. Om Gud som kärlek. ’Gud är vår djupaste och trognaste följeslagare som vi bara kan lära känna genom att först bli lyhörda och ta oss själva på djupaste allvar. Vägen till att möta Gud i både vårt inre och i vår yttre värld går genom vårt eget hjärta…[…] Hjärtat är något djupare än vårt medvetna jag. Hjärtat är jagets och livets andliga centrum’.

Så tror jag och blir glad över att läsa prästen Olle Carlssons ord. Jag vill vara hjärta, omtanke, solidarisk, generös och förstående. Men viktigast är att vara ärlig mot mig själv, vara sann och lyssna till mitt hjärta. Det är först då jag kan göra gott mot andra.

Mamman läser och funderar över Olle Carlssons bok. Och när jag sköter om sjuka barn tänker jag, att hur trött jag än är är tacksamheten över dessa underbara barn så oändligt stor. Kärleken till dem bär mig då jag inte riktigt orkar.

Olle Carlssons bok är en tankebok som tar sig in i mitt hjärta. Jag rekommenderar er verkligen att läsa ’Kristendom för ateister’.

Fortsatt fin fredag till er.

Etiketter: barn, bibliotek, bok, hjärta, Olle Carlsson, präst, sjukstuga, tanke, tro

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.