Skolmorgon

Tidigt på morgonen går mamman upp för att hinna med allting. Göra sig iordning, plocka ur och i diskmaskin, bädda sängar, väcka döttrar, servera frukost och se till att alla döttrarnas och alla mammans saker är iordning. Sedan far vi allihop först till en skola och sedan till en annan och mamman till en tredje.

Heja som vi kämpar för att hinna med. Men samtidigt funderar mamman. Funderar på om det verkligen går att ha det så här. Funderar och funderar.

Samtidigt hände idag något märkligt. Plötsligt ur djupet steg hon fram med full kraft, obändlig säkerhet och fantastisk naturlighet. Hon, läraren i mammans inre. Hon som på något otroligt sätt naturligt trivs som ledare i ett klassrum.

Märkligt. Vi är inte riktigt bekanta med varandra än hon och jag. Vi får lära oss.

Fin torsdag till er.

Etiketter: döttrar, klassrum, lärare, mamman, skola, tidigt

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

5 svar till “Skolmorgon”

 1. Hej!
  Precis så är det! Jag är ju också lärare, men har bara ett hemmavarande barn. Jag funderar ändå ofta som du. För mig är hemmet och familjen viktigast, men när jag väl kommer till jobbet händer det där som du så träffande beskriver. Jag jobbar 80% och min pojke är nio år och spelar fiol som några av dina döttrar gör. Lärarjobbet är fantastiskt roligt och viktigt, men den här slitningen är jobbig.
  Lycka till! /Annelie

  1. Hej Annelie
   Ja, slitningen är jobbig och lärarjobbet mycket krävande. Det är svårt att få ihop allting.
   Funderar vidare och försöker att lyssna till mitt hjärta.
   Önskar dig en fortsatt fin torsdag.

 2. Vilken häftig känsla ändå. Jag tror på att man ska gå på det som känns bäst inombords (när det är möjligt), men tror också på att prova saker så att man vet vad man väljer mellan. En tanke som jag ofta tänker på är att även om jag vill vara hemma när jag får barn så vill jag att mina barn ska ha en närvarande pappa i sitt liv på ett annat sätt än det jag hade och jag vill att de ska se att jag har andra intressen än dem (så att de inte känner sig pressade av att vara mitt allt även om de är det). Jag tänker också att mammor som arbetar kan bli bra förebilder för sina barn. Men man tänker ju olika, det här är ju bara mina tankar.

  1. Hej Therese
   Det är svårt det där med förebilder. Jag tror inte att arbete utanför hemmet eller ej har någonting med en god förebild att göra.

   Egna intressen och en egen personlighet tror jag att människor ger uttryck för på många olika sätt. En förälder eller ett föräldrapar som aktivt valt närvaro i barnens liv tror jag är en oerhört stark kraft och tydlig förebild för barn. Speciellt i vårt likriktade samhälle där alla förväntas välja samma väg med arbete och barnomsorg. I många andra kulturer skulle det kallas indoktrinering.

   De som väljer annat är starka egensinniga människor som genom sitt sätt att vara, sina livsval och sitt sätt att tänka kraftfulla förebilder. Vuxna människor som närvarar, lyssnar, sätter gränser, visar respekt, ger av sin tid och kärlek och omtanke är goda förebilder. Så tror jag.

   Det är spännande att ta del av varandras tankar. Mina tankar har formats efter möten med många olika människor, efter läsning av intressanta böcker, efter att ha tagit del av utländsk forskning, efter att ha tagit del av andra kulturers förhållningssätt och i många spännande diskussioner på många olika samhällsnivåer och forum. Tack för dina funderingar Therese.

   Dagens upplevelse var spännande och ger mig ett nytt perspektiv i mina tankar.

   Önskar dig en fortsatt fin torsdag.

   1. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Jag ska läsa dem flera gånger och tänka på dem ordentligt. Sedan kanske jag har andra tankar att dela med mig av eller ändrar mina egna åsikter. 🙂

    Önskar dig och din familj en fortsatt fin kväll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.