Vila i sjukstugan

Feber och förkylningar och sova på soffan med hostande barn. Vakna tidigt för att sjukanmäla till skolor och sedan försöka att somna om en liten stund.

Mamman känner sig lite trött och aningens sliten. Men det är gott när en liten hand från ett hostande och snörvlande barn söker mammans hand och mumlar i sömnen ’mamma, min mamma’ och sedan sover stilla en liten stund.

Vi har sjukstuga med feber som går upp och ned och förkylning och ont i kroppen och vi rör oss långsamt här tillsammans döttrarna och mamman.

Mamman försöker trots liten sömn att fungera på dagarna. Fungera så gott jag kan. Idag skall stora tvätthögen sorteras och så behövs det bakas mer bröd. Och kanske skall mamman orka med att hämta läxor till sjuka döttrar så att stressade och ambitiösa lärare behåller sitt lugn.

Mamman strävar efter att finna balans mellan de världar vi befinner oss i. Balans mellan hemmet och skolan och blir ledsen när jag gör allt det jag skall, sjukanmäler i god tid, sjukanmäler alla de dagar barnen är borta från skolan, hämtar läxor, ser till att döttrarna alltid sköter alla sina läxor, går på alla teaterföreställningar eller sammankomster som ordnas i skolan och då får ifrågasättande samtal från lärare när barnen är sjuka. Mamman funderar på vilket syfte läraren hade med sitt samtal som gjorde mamman så ledsen igår. Barn blir sjuka emellanåt och behöver sin vila. Föräldrar blir trötta när barnen är sjuka men det är vårt ansvar att sköta om de små sjuka människor som är våra. Sköta om och låta vila. Inte försöka stressa tillbaks barnen halvfriska in i skolan igen.

Tyvärr har en av döttrarna lärare som, säkert i all välmening, skapar en enorm stress när barnen är sjuka och pressar fram ett svar från föräldrar om när barnen skall tillbaka till skolan. Visst är skolan viktig men det här sättet att förhålla sig skapar otrevlig stämning. Det skapar stress och dåligt samvete i en situation där vi egentligen skall använda all vår kraft till att ta hand om våra barn.

Mamman sköter om sjuka barn och i det saknas sömn och vila. I det saknas återhämtning för mamman. Det gör inget för mamman sköter så gärna om döttrarna och vill vara nära. Vill sköta om och vårda kärleksfullt. Jag gör det med hela mitt hjärta, men är lite trött. Då skadar ett stressat lärarsamtal oerhört mycket. Stressar, skadar och förstör. Rakt in i sjukstugan och det trötta mammahuvudet når hon och ifrågasätter och placerar skuld och skam.

Mamman vill inte känna skuld för att barn är sjuka. Vill inte känna stress för att få tillbaka barn till skolan så fort som möjligt. Kan inte ta bort feber så att lärare blir nöjda. Det är inte en superkraft mamman besitter.

Idag lägger jag allt vad skuld och skam och stress heter åt sidan för att sköta om de älskade döttrarna. Mamman skall servera isglass, halstabletter, alvedon och te till varma värkande halsar. Baka bröd och kanske kaka till trötta kroppar och sjunga lugna sånger när jag sorterar tvätt och blanda trolldeg till de barn som orkar pyssla och läsa sagor för de som vill lyssna mysandes under filtar. Mamman tror faktiskt att jag struntar i läxhämtning. Jag bestämmer det helt enkelt. Läxor gör vi sedan. Nu myser vi och försöker att vila oss friska.

Fin tisdag till er.

Etiketter: barn, döttrar, feber, halstabletter, lärare, mamman, sagor, sånger, skola, stress, te, vila

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar till “Vila i sjukstugan”

 1. Hej!
  Jag skickar en bön till er och hoppas att ni får vara friska!
  Jag blir så ledsen och arg när jag läser om lärare samtal. Du gör ju helt rätt i att låta döttrarna vila! Mamman vet bäst när det gäller dina barn! Du verkar vara en underbar, mysig och respektfull mamma.
  Ha en fin onsdag imorgon!

  1. Hej Karen
   Tack för bön och fina ord.
   Visst skall det få ta den tid det tar att bli frisk. Tycker inte om stress, tycker inte om det alls.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

 2. Hoppas att de snart mår bättre. Det får ta den tid det tar att bli frisk. Varför skulle man skicka sjuka barn till skolan? De behöver lugn och ro och dessutom riskerar de inte att smitta andra om de inte går tillbaka för tidigt. Kram till er.

  1. Hej Fru S
   Tack. Visst får det ta den tid det tar att bli frisk. Tror som du att stressen att få iväg barnen gör att de inte hinner bli riktigt friska och därför smittar varandra hela tiden. Tröttsamt.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.