Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar till “Bakar”

 1. Mysigt kök ni har! Tänkte, kan du inte berätta mer om era tankar om tid och familj? Hur det kom sig att det blev som det blev för er? Jag är ju hemma fyra dagar av veckans sju med min pojke. Jag försöker både göra roliga saker med honom men också få gjort mycket hemma så att vi alla tre ska kunna vara bara tillsammans. Det gör ju att min pojke som är 2 får leka en hel del själv. Han verkar trivas med det men är rädd att jag försummar honom. Det är lite lätt att få dåligt samvete. Hur tänker du?

  1. Hej Erika
   Tack för fina ord och för en intressant fråga. Ett längre svar om våra tankar kring familj och tid och varför vi valt att leva som vi gör kommer i form av ett längre inlägg.

   Visst får också jag dåligt samvete ibland men tänker att det är viktigt och lärorikt för barnet att vara med mig i mina sysslor. Döttrarna lär sig otroligt mycket av att vara med i det jag gör. Det är så de lär sig om livet och vardagens sysslor. Tror att det är viktigt att barn är med i det vi gör istället för att jag som vuxen skall vara en lekfigur. Våra barn får hjälpa till med att diska, starta tvättmaskiner, sortera tvätt, moppa golv, bädda sängar, handla mat, gå till post, frisör och bank. Ja, vi inkluderar barnen i det vi gör. Låter de vara med för att lära, vara nära och ha roligt med oss. Vi har mysiga stunder tillsammans och barnen känner sig alltid behövda.
   Sedan gör jag förstås också sådant med barnen som de väljer. Jag kan sitta med för att lägga ett pussel, läsa en bok, spela ett spel eller köra små träbilar fram och tillbaka.

   Leka med barnen det gör jag sällan, det är något barnen gör själva eller tillsammans med syskon eller vänner. Jag har ett mycket levande och glatt barnasinne och busar och myser men väljer själv som du skriver att ordna under dagen så att vi alla kan vara tillsammans en stund varje kväll i lugn och ro.

   Jag har helt enkelt gjort ett val att vara en kärleksfullt ledsagande och alltid närvarande vuxen som visar barnen vardagens värld och lär dem att leva i den. Förhoppningsvis visar vi också hur viktig och värdefull vardagen är och hur mycket kärlek, gemenskap och glädje som finns i att utföra sysslor tillsammans. Så tänker jag.

   Hoppas att du finner något tankestöd i mitt svar.

   Önskar dig en fin onsdag.

 2. Det här citatet av Stig Johansson får mig att tänka på dig: ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”

  Nu förstod du ju detta för flera år sedan, men, ja, du förstår säkert vad jag menar, att du har förstått att det är i vardagen vi lever våra liv <3

  1. Hej Bits
   Vilket fint citat och så sant, ’alla dessa dagar’. Alla dessa dagar och allt det vi gör dessa dagar tillsammans. Pratar, möter upp efter skolan, går till bibliotek, handlar mat, borstar tänder, hjälper med läxor och mycket annat.

   Det är i de stunderna vi finner varandra, närheten och anknytningen till varandra och skapar gemenskap och närhet. Vardagen är min plats, min trygghet och mitt lugn och i den finner jag lycka.

   Tack för att du tänkte på mig då du såg eller erinrade dig dessa ord.

   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.