Pyssel och plock

Mamman plockar med blommor både inomhus och utomhus och ordnar här i vårt lilla hem.

Smulor från frukosten har dammsugits upp och frukostdisken är diskad.

Döttrarna är iordning och har mycket hemlighetsfullt stängt dörrar om sig för att ordna med presenter till systern som om bara några dagar fyller sju år.

Mamman skall fortsätta att pyssla och ordna här hemma med tvätt och sömnadsarbeten och göra sig själv iordning också.

image

Fin fredag till er.

Etiketter: dammsuga, döttrar, födelsedag, frukost, mamman, present, pyssla, syster

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

7 svar till “Pyssel och plock”

 1. När jag läser dina såna här pyssla på- och ordna-inlägg blir jag så inspirerad. Det är såna dagar jag tycker bäst om, harmoniska dagar då sysslorna flyter i ett. Men…har inte ofta sådana dagar. Har inte ens fem barn som du, men väl tre på 1, 2,5 och 4,5 år. Jag fattar inte vart dygnets timmar tar vägen (och mitt tålamod ibland med för den delen). Hinner aldrig läsa i en bok eller sy eller motsvarande. Snälla säg att det kan vara så när barnen är små! Älskar ju hemmaförälder-tillvaron, men önskar nog mindre överraskningar i form av utrivna saker, kiss i byxa, ”sitt ner i barnstolen innan du ramlar!!” ”nej du får ingen napp nu!”, koka välling till följd av att minstingen inte tycker om maten osv osv. Osv osv. Etc etc. TACK fembarnsmamman för skön läsning, som vanligt. Förstår ju såklart att en blogg inte visar allt, men den sätter en liten målbild iallafall för mig att sträva mot!

  1. Hej Hanna
   Du har fått en långt svar på din andra kommentar. Men, jag skriver här också för säkerhets skull. ’Ja, precis så är det när barnen är små’.

   Allt händer samtidigt hela tiden. Och det är helt normalt att inte hinna allt. Jag har accepterat att det är så och lever med kaoset istället för att kämpa mot det.

   Låter kanske inte som någon jätteskillnad, men det gör stor skillnad. Och så är det viktigt att prioritera bort saker för att hinna det man vill göra. Vill jag spela piano kanske jag får göra det med en pyamasklädd dotter i knät, eller boken kanske får läsas när jag sitter med barnen vid köksbordet och de ritar eller pysslar. Då blir inte tvätthögen sorterad förrän senare eller telefonsamtalet inte besvarat.

   Jag måste välja vad som är viktigt. Om jag vill läsa får jag vara lite extra effektiv senare. Förhandla med dig själv och acceptera att du kommer att bli avbruten, hela tiden. Dessutom har jag börjat säga till mig själv varje kväll ’du kan och du duger’ samtidigt som jag ser mig i spegeln. Det känns bra inuti och gör skillnad i hur jag ser mig själv och hur jag ser på det jag gör.

   Fin helg till dig och dina.

 2. Det jag försökte säga var alltså att den ”harmoniska” tiden på dygnet äts upp av fixa, ordna, ställa tillrätta, förebygga och förutspå nästa händelse. Låter som jag klagar, men det är inte så jag menar. ALL tid med barnen är underbar på sitt sätt. Oj oj, det vart ett riktigt svammel allt detta. God helg på dig och alla dina läsare i alla fall!

  1. Hej Hanna
   Ja, så är det förstås också. Dotter: ’Mamma, kan jag ha den här på mig?’ Mamman: ’Ja, visst’ Dottern: ’Men det är ju olika mönster. Det blir ju inte snyggt.’
   Mamman: ’Nähä, men byt då. Till något som du tycker passar.’ Dottern: ’Å, men jag vet inte. Mamma hjälp mig och ta fram något!’
   Medan samtidigt i ett annat hörn från en mindre dotter ’Mamma, jag är kissnödig. Kan du hjälpa mig.’ Inne på toaletten står redan två döttrar som vill ha hjälp med tandborstningen. En femte dotter kommer med hårborste och hårband och vill ha hjälp med borstning och uppsättning av håret och telefonen ringer och hushållsassistenten stannade och det behövs hällas i salt i degen och någon tappar något kletigt i golvet och dottern som inte får ihop mönstren på sina kläder ropar från övervåningen och undrar om jag tvättat den tröjan som hon vill ha just idag för annars vill hon inte gå ut och minsta dottern som är klar på toaletten har börjat klä av sig för att hon plötsligt blivit arg för att hon har fel, FEL kläder på sig ’dumma mamma’. Trots att hon valt själv. Och två döttrar väntar fortfarande på att mamman skall hjälpa med tandborstningen och flätor skall flätas.

   Jo, mitt liv är också sådant Hanna.

   Tror att lugnet finns i att acceptera att det är så här. Jag har blivit vän med mitt kaos och det gör stor skillnad i hur jag upplever dagarna. Jag hinner inte allt men är nöjd med det jag hinner. Och så är jag förstås jättetrött på kvällen och somnar nästan alltid med min tekopp i handen. Maken får hålla koll så att jag inte häller teet över mig.

   Det jag vill säga är att du inte är ensam om din upplevelse. Och om du kan vara nöjd med det lilla du lyckas göra klart under en dag så kommer du på sikt att orka mer.

   Skall skriva lite mer om kaoset som uppstår i en stor familj så att det också får sin plats. Pysslandet är ju inte en isolerad händelse, jag gör ju allt det där du gör också, men det blir allt samtidigt, liksom.

   Och Hanna sträck på dig. Du gör ett toppenjobb. Det är jag säker på fastän jag inte känner dig.

   Fin helg till dig och dina.

 3. Det jag försökte säga var alltså att den ”harmoniska” tiden på dygnet äts upp av fixa, ordna, ställa tillrätta, förebygga och förutspå nästa händelse. Låter som jag klagar, men det är inte så jag menar. ALL tid med barnen är underbar på sitt sätt. Oj oj, det vart ett riktigt svammel allt detta. God helg på dig och alla dina läsare i alla fall!!

 4. Tack o tack för så långt och värmande svar! Har också kommit på att nyckeln till en bra vardag är att finna lugn i att det är, och ska vara, kaos lite nu och då. Hittar ofta lugnet också! Det är härligt med barn! Och att få vara med dem hela dagarna! Allt har sin tid – jag och pappan brukar prata om att vi en dag sitter i ett hem då det förvisso är städat, lugnt och med massa tid för hobbys..men då kommer vi längta efter att barnen kommer hem med sina barn.. Allt har sin tid!

  1. Hej Hanna
   Så bra att du tittade in för att läsa mina svar. Det gör mig glad!
   Ja, att vara med barnen är det absolut bästa. Men visst tröttar det.
   Känner igen tankarna om ett vackert städat men alldeles för tyst hem. En lite läskig tanke.

   Hoppas att ni haft en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.