Bråk och utbrottsmamman

Idag gjorde jag sådär som man inte får göra. Aldrig hota med att överge, inte ens en liten stund. Står det att läsa i Lars H Gustafssons böcker och i en del av Jesper Juuls litteratur och säkert i fantastiskt många andra kunniga människors böcker som behandlar psykologi och barnuppfostran. Detta sitter starkt och tydligt i mitt medvetande och ändå brast det för mig idag.

Känner en besvikelse över mitt sätt att bemöta barnens bråkande. Andra dagar kan jag ta fram mitt tålamod och vara sådär lugn och trygg som jag vill vara. Men inte idag.

De små barnen och jag är i lite olika faser av förkylningen och vi dras alla med trötthet och snörvliga näsor. Då blir det lätt lite mycket för alla.

Efter två dagars kontinuerligt kivande mellan barnen orkade mamman inte längre med och ställde sig i hallen och skrek åt barnen när de återigen hamnade i konflikt. Skrek sådär högt så det riktigt ’skångrade’ i väggarna och lade därtill några illa valda svordomar. Sedan tog jag på mig skor och jacka och gick ut och slängde igen dörren, alldeles för hårt.

Innanför dörren sitter fem mycket ledsna barn och jag ser hur dörren öppnas försiktigt på glänt. Mamman fortsätter i sin ilska ut till förrådet, öppnar det, stirrar tomt framför sig och tänker att ”det här är ju inte riktigt klokt som jag beter mig”. Går in, kramar på alla barnen och ber om ursäkt i säkert en halvtimma. Barnen ber efter en liten stund självmant varandra om ursäkt, kramas och kommer sedan fram till mig och kramar mig hårt och så säger den sjuåriga dottern ”Mamma, det är inte alltid lätt att leva tillsammans. Jag älskar dig, alltid, även när jag blir sådär arg. Det är viktigt att du vet det. Gå aldrig igen”.

Och det skall jag absolut anstränga mig in i det längsta att aldrig göra igen. Men det är inte alltid lätt att vara förälder. Ibland blir även mamman som en arg, trotsig och oresonlig treåring. Måste ta fram mina Lars H Gustafsson böcker och läsa lite till.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

10 svar på ”Bråk och utbrottsmamman”

  1. Å kära du! Jag känner igen mig så väl. Det är ju inte alls lätt att vara förälder när man är så mycket människa samtidigt. Tack för att du berättar, det betyder mycket för mig som också kämpar ibland.
    Någon sade att en av de viktigaste sakerna man kan ge sina barn är ett ärligt menat förlåt ibland, för föräldrar gör ju också fel. Hennes barn var redan vuxna när hon sade det och jag är glad hon delade det med mig innan jag fick mina. Har fått många möjligheter att öva på det där förlåtet sedan dess 🙂

    1. Hej Mrs Stenlund
      Tack. Tror att det är viktigt att också dela med sig av sådant som inte är så vackert och välpolerat eller ens särskilt trevligt.
      Det stärker själen att inte vara ensam om att göra fel. Ibland blir det fel helt enkelt och visst är det så att barn måste få se sina föräldrar göra fel och ärligt be sina barn om ursäkt.

      Önskar dig en fin vecka i något som i alla fall ser ut som ett ganska vårligt England.

  2. jag känner igen mig så väl i det du berättar, jag har också läst Lars H Gustavsson om att inte hota och ändå är jag inte mer än människa. ibland är tålamodet stort och ibland är det så litet så att man knappast ser det. Det du gjorde med att vända om och be om ursäkt är helt underbart och fantastiskt. Du vägleder dina barn på ett fantastiskt sätt med att visa på hur känslor lever i oss och att det alltid går att be om ursäkt.
    Varma kramar Åsa

    1. Hej Åsa
      Det är så lätt att känna sig misslyckad när tröttheten och känslorna tar överhand på det här sättet. Det perspektiv du ger är sunt och bra. Tack snälla du.

  3. Hej
    Vår dag igår var inte heller bra. Jag var arg och treåringarna, framför allt den ena, ville inte som jag på hela dagen och jag är förkyld och sover dåligt. Kände mig så misslyckad. Så skriver du om det häroch jag känner någon slags tröst mitt i allt. Kram

    1. Hej Maria
      Det är bra att vi kan hjälpa varandra, ge varandra stöd och visa mänsklighet. Att vara mamma är svårt. Otroligt svårt emellanåt men också alldeles underbart, förstås. Skönt att läsa att andra har samma problem.
      Hoppas att dagen idag blir en bättre dag.

  4. -Good enough-
    Sa alltid vår lärare i utvecklingspsykologi. En äldre dam med över 40 års erfarenhet av föräldrar, barn och relationer. Vi skulle egentligen prata om annat, men eftersom så många i klassen hade barn hade hon så svårt för att inte glida in på det ämnet.
    Hon menade att det bästa en förälder kan vara åt sitt barn är just good enough.
    Man är inte alltid på topp och man säger saker som man bittert ångrar ibland. Det är så skönt att läsa ditt inlägg. För mig innehåller det så mycket av de känslor jag också får tillsammans med mina barn.
    Det där hemska humöret som kommer över en ibland som inte bara går att hålla tillbaka. Och sen det där förlåtandet och dåliga samvetet.
    Tack för att du delar med dig!
    Som alla tidigare kommenterat så ger det mycket energi att läsa om fler som har dåliga dagar.
    Hoppas ni får en bra fredag med mycket mys!

  5. Hej Cecilia
    Ja, så klokt. Så är det, good enough räcker ju alldeles utmärkt. Gott att bli påmind om det. Tack!

    Önskar dig och dina en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.