Hönökaka

Bakade Hönökaka, ett uppskattat bröd som snabbt går åt. Vilket är en bra egenskap då det skall ätas färskt. Det smakar lite mer och konsistensen har mer karaktär, ett riktigt gottebröd.

Talade med mannens mormor som berättade hur hennes mamma brukade samla tanterna i släkten för att storbaka Hönökaka i deras hus ute på Hönö. Det känns roligt att föra traditionen vidare.

Recept:

  • 25 g jäst
  • 100 g margarin
  • 1 liter kallt vatten
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk salt
  • ½-1 msk malda blandade brödkryddor
  • ca 3 l vetemjöl
Ugnstemperatur 275 grader.
Smält margarinet och låt det svalna. Smula ner jäst i bunken och häll sedan i sirap, brödkryddor, nästan allt mjöl, vattnet och det avsvalnade margarinet (får inte vara varmare än 37 grader, då dör jästsvamparna). Låt maskinen arbeta degen i ca 12 minuter, tillsätt saltet och låt maskinen arbeta ytterligare 10 minuter. När maskinen jobbat klart täcker du bunken med plastfolie och låter degen jäsa ca 2 timmar.
När degen jäst färdigt häller du ut den på lämplig arbetsbänk, knådar och delar först på hälften och sedan varje hälft i ca åtta delar. Om du vill vara riktigt noggrann kan du väga alla ”ämnena”, som vi nu kallar degbitarna, så att de blir lika stora. Trilla till runda små bullar och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Sätt igång ugnen på 275 grader och förbered plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut kakorna på mjölad arbetsbänk, nagga, lägg på plåten och sätt in plåten i ugnen 5-6 minuter. Ta ut kakorna och låt de svalna under bakduk.

Det går bra att använda en gaffel för att nagga brödet men med specialverktyg, som denna hålkaksnagg, blir kakorna ännu finare. Inte helt lätt att hitta kanske, men jag köpte min på Bakers.se där man även kan handla som privatperson.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

7 svar på ”Hönökaka”

  1. Fick göra en annan variant då jag antagligen mätte ut 3 l fel. Du skulle inte inom parantes kunna skriva på ett hum hur många dl mjöl du hade? Får se om det bara blir till att slänga fanskapet sedan eller inte..mätte upp på våg men slutade med att degen fastna på ena halvan av maskinen och sedan ville maskinen inte alls vara med mer. Dessa 10+12 min är något jag vägrar då jag fick blanda ihop och knåda resten för hand..

    1. Hej Anniz
      Det verkat jobbigt detta och så skrattar jag lite här. Usch så elakt. Men du skriver så roligt.

      Många frågor. Börjar med mjölet. Det skall vara ca 3 liter vetemjöl. Olika mjölsorter drar till sig vattnet olika därför behövs det ibland läggas till eller dras ifrån en eller två deciliter mjöl. Grunden är alltså tre liter mjöl eller trettio deciliter mjöl.

      Det där med våg och deg utanför bunken det har jag också gjort. En gång dubblade jag receptet men tänkte inte på att bunken inte rymde så mycket när den snurrade, så när jag satte igång maskinen överföll degen hela köket och innertaket. Det var inte roligt då men det är roligare nu, efteråt.

      I din situation skulle jag hällt ut degen på bakbordet, tillsatt saltet och knådat färdigt på bakbordet. Låtit degen jäsa där på bordet under kökshandduk. Degen skall inte vara kladdig utan hålla ihop och vara len. Det är sällan degar inte går att rädda. Kämpa vidare och skriv gärna hur det går.

      Lycka till! Tänker på dig och din kamp med degen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.