Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Rostbröd

Har kommit på ett bra rostbrödsrecept. Dotter nummer tre i ordningen har bestämt sig för att inget bröd förutom just sådant som rostas är bra. Tröttnade på att inhandla sådant bröd i mataffären och tänkte att jag nog skulle komma på ett bra recept själv, och här kommer det:

  • 3 msk honung
  • 25 g jäst
  • 2,8 liter vetemjöl
  • 1 liter kallt vatten
  • 2 tsk salt

Smula ner jästen i bunken, lägg i honungen, vetemjölet och häll på vattnet. Låt bunken blanda degen i 12 minuter och häll sedan i saltet och kör ytterligare 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 2 timmar. När degen är färdigjäst tar du upp den och lägger på en bra bänk, delar degen i fyra delar och lägger antingen i en bra form (då får brödet bättre form och höjd) eller på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa täckta med bakduk i väntan på att ugnen skall bli varm. Ställ in två formar eller en plåt med två bröd i taget i ca 35 minuter. Tag sedan ut brödet och låt det kallna.

Etiketter: baka, honung, jäst, Ljust bröd, rostbröd, vetemjöl

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.