Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Grovbröd

Ibland är det gott med ett bröd som har lite substans. Brödbakandet denna gång gav ett halvmörkt bröd som var gott, mättande, vackert och förhoppningsvis ganska nyttigt.

Mammas Grovbröd:

  • 2,5 liter mörkt lantbrödsmjöl
  • 2 msk brödsirap
  • 25 g jäst
  • ca 1 dl hackade hasselnötter
  • ca 1 dl linfrön
  • ca 1 dl solroskärnor
  • ca 1 dl havrekli
  • ca 10 torkade aprikoser
  • ca 1/2 dl russin
  • 1 liter kallt vatten
  • 2 tsk salt

Man kan ta de nötter/frön som finns hemma, det behöver alltså inte blandas precis så här. Blanda ner allt utom saltet i bunken och låt maskinen arbeta i 12 minuter. Blanda sedan ner saltet och blanda ytterligare 10 minuter. Degen skall vara ganska lös när den är färdig, den kommer alltså inte släppa degbunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 3 timmar. Häll sedan ut degen på lämplig bänk och dela i fyra delar. Limporna behöver läggas i någon slags smord form, vanlig sockerkaksform går bra, annars kommer bröden jäsa ut och bli platta. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa medan du väntar på att ugnen skall bli varm. Sätt in två bröd i taget i 35-40 minuter. Tag sedan ut och låt svalna under bakduk.

Etiketter: aprikoser, baka, bröd, grovbröd, Grovt bröd, hasselnötter, Mammabröd grovt, mörkt lantbrödsmjöl, solroskärnor

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.