Grovbröd
Ibland är det gott med ett bröd som har lite substans. Brödbakandet denna gång gav ett halvmörkt bröd som var gott, mättande, vackert och förhoppningsvis ganska nyttigt.
- 2,5 liter mörkt lantbrödsmjöl
- 2 msk brödsirap
- 25 g jäst
- ca 1 dl hackade hasselnötter
- ca 1 dl linfrön
- ca 1 dl solroskärnor
- ca 1 dl havrekli
- ca 10 torkade aprikoser
- ca 1/2 dl russin
- 1 liter kallt vatten
- 2 tsk salt
Man kan ta de nötter/frön som finns hemma, det behöver alltså inte blandas precis så här. Blanda ner allt utom saltet i bunken och låt maskinen arbeta i 12 minuter. Blanda sedan ner saltet och blanda ytterligare 10 minuter. Degen skall vara ganska lös när den är färdig, den kommer alltså inte släppa degbunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 3 timmar. Häll sedan ut degen på lämplig bänk och dela i fyra delar. Limporna behöver läggas i någon slags smord form, vanlig sockerkaksform går bra, annars kommer bröden jäsa ut och bli platta. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa medan du väntar på att ugnen skall bli varm. Sätt in två bröd i taget i 35-40 minuter. Tag sedan ut och låt svalna under bakduk.
Vilken härlig blogg!!
Och, vilket härligt bröd! Det ska jag prova att baka. Vi bakar ju i princip allt vårt eget mjuka bröd, så nya recept är alltid välkomna.
Hej Sara! Tack för din fina kommentar. Det finns flera recept att hämta på sidan, hoppas att du tycker att några av dem är användbara.
Mmm, det ser supergott ut!
Tack så mycket Aniika! Det blev riktigt lyckat. Tror att jag skall ta ännu mer nötter och frön nästa gång. Barnen håller förstås inte med om att det var gott….de röstar för rostbrödet som jag skall skriva om imorgon.