Grovbröd

Ibland är det gott med ett bröd som har lite substans. Brödbakandet denna gång gav ett halvmörkt bröd som var gott, mättande, vackert och förhoppningsvis ganska nyttigt.

Mammas Grovbröd:

  • 2,5 liter mörkt lantbrödsmjöl
  • 2 msk brödsirap
  • 25 g jäst
  • ca 1 dl hackade hasselnötter
  • ca 1 dl linfrön
  • ca 1 dl solroskärnor
  • ca 1 dl havrekli
  • ca 10 torkade aprikoser
  • ca 1/2 dl russin
  • 1 liter kallt vatten
  • 2 tsk salt

Man kan ta de nötter/frön som finns hemma, det behöver alltså inte blandas precis så här. Blanda ner allt utom saltet i bunken och låt maskinen arbeta i 12 minuter. Blanda sedan ner saltet och blanda ytterligare 10 minuter. Degen skall vara ganska lös när den är färdig, den kommer alltså inte släppa degbunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 3 timmar. Häll sedan ut degen på lämplig bänk och dela i fyra delar. Limporna behöver läggas i någon slags smord form, vanlig sockerkaksform går bra, annars kommer bröden jäsa ut och bli platta. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa medan du väntar på att ugnen skall bli varm. Sätt in två bröd i taget i 35-40 minuter. Tag sedan ut och låt svalna under bakduk.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar på ”Grovbröd”

    1. Hej Sara! Tack för din fina kommentar. Det finns flera recept att hämta på sidan, hoppas att du tycker att några av dem är användbara.

    1. Tack så mycket Aniika! Det blev riktigt lyckat. Tror att jag skall ta ännu mer nötter och frön nästa gång. Barnen håller förstås inte med om att det var gott….de röstar för rostbrödet som jag skall skriva om imorgon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.