Frukostbröd
I det här hushållet går det åt en hel del bröd, och frysen gapade tom på bröd igår – så det var dags att baka frukostbröd. Det här receptet är ur eget huvud och kategoriseras i den stora gruppen bröd kallad mammabröd.
- 2,6 liter lantbrödsmjöl
- 3 msk brödsirap
- 2 dl havrekli
- 2 tsk brödkryddor
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 liter kallt vatten
Häll ner allt utom saltet i bakbunken och kör maskinen i ca 12 minuter, tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 10 minuter. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med plastfolie. Låt degen jäsa i ca 2 timmar. När degen jäst färdigt ta ut den på bänken och knåda den smidig, dela den sedan i 4 delar. Om du har brödformar, går det bra att lägga limporna i varsin smord form, annars lägger du dem på bakplåtspappersklädd plåt. Låt limporna jäsa i 30 minuter till 1 timma. Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm sätt in brödet i 35 minuter. Ta ut brödet och låt det kallna på bakduk/kökshandduk. Om du vill ha en mjuk yta på brödet lägger du en handduk över brödet. Vill du ha en hård, krispig yta låter du det kallna utan att täcka det med handduk. Skulle du förutom en hård yta vilja ha brödytan krackelerad stänker du det även med lite vatten medan det kallnar på handduken.