Morgon

Idag vaknade jag med tre barn tätt, tätt intill mig i sängen. Mysigt med massa myskramar på morgonen. Fast det är förstås svårt att gå upp när man har det så gott.

När jag sedan tog mig ner en våning såg jag två par små ben titta ut under de stora flickornas våningssäng.  ”Hej mamma”, ropades det eftersom de på stegen hörde att mamman närmade sig, ”vi städar, det gillar ju du!”. Ja, eller lekte skattjakt möjligtvis då de från under sängens mörker hittade massa fina borttappade leksaker, och så lite damm…

Nu är det hög tid att plocka fram frukost till mig och de fem döttrarna. Idag blir det nybakat bröd till frukosten. Satte en deg igår kväll på skållade havregryn, jäst, svensk honung, brödkryddor och vanligt vetemjöl. Brödet fick en fin ljusbrun yta och smakade som nybakat härligt friskt. Hoppas att det smakar lika bra idag!

För den som är nyfiken kommer här receptet på dagens bröd.

Brödrecept: 5 dl havregryn, 5 dl kokt vatten. Häll det kokande vattnet över havregrynen, blanda och låt det sedan stå täckt med plastfolie tills det svalnat. Det tar oftast några timmar. När det svalnat är det dags för nästa steg. Häll i den grötiga massan (som havregrynen nu blivit) i en stor bunke, gärna maskindriven sådan för då blir brödet bäst. Tillsätt 50 g jäst,  3 msk honung, 5 dl kallt vatten, 1 msk blandade brödkryddor och 2,5 liter vetemjöl. Låt det blandas i maskinen ca 12 minuter, tillsätt sedan 2 tsk salt och låt maskinen jobba ytterligare 8 minuter. Nu skall degen jäsa övertäckt med plastfolie i ca 2 timmar.

Skulle du inte ha tid att baka ut degen just när klockan ringer kan du alltid trycka ner degen i sin skål igen, dvs trycka ut alla luftbubblor och låta degen jäsa ytterligare en halvtimme. Det skadar inte degen på något sätt.

När degen väl jäst färdigt häll ut den på köksbänken och dela degen i fyra lika stora delar. Forma till limpor (den form du känner för), lägg sedan limporna på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Täck med bakduk. Sätt igång ugnen på 200 grader. När ugnen är varm sätter du in brödet och låter det stå där i 40 minuter. Sedan ut på handduk för att svalna.

Voila! Brödet klart.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.