Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Receptnostalgi

Gamla böcker är magiska. Gamla kok och bakböcker där en hand nogsamt klippt ut och sedan klistrat in. När mamman fick mormors gamla böcker kändes det fint men jag var ännu så ung att vikten av gåvan inte riktigt sjönk in ordentligt.

Nu sitter jag här och ser min mormors handstil bredvid det inklistrade receptet och tårar trillar nedför kinderna. Jag hade velat fråga så mycket. Ta reda på hur hon tänkte, kände och valde i sitt liv. Men jag var för ung när hon försvann. Jag ställde inte frågorna för att de inte fanns i mitt huvud då. Nu finns både intresse och frågor men inte mormor. Konstigt hur tiden spelar oss spratt. 

Mamman tror att jag med åren kommit närmre det som är mitt ursprung. Livet på landet känns så naturligt och rätt i hela hjärtat. Som att släktens ursprung fått fäste i mig och min familj.

Hursomhelst är mamman lycklig över att få sitta här och bläddra i mormors bok och finna recept att använda. Bredvid det inklistrade receptet står med mormors vackra handstil ”Mina julpepparkakor” och kanske kan de också bli mina och med tiden våra döttrars. 

Vi för historien vidare i våra hjärtan. Vi bär med oss mormor i det vi gör. Det är fint och fyller mammans hjärta med värme, tacksamhet och glädje.  

Fin söndag och första advent till er.

Etiketter: bakböcker, döttrar, familj, frågor, kokböcker, liv, mamman, mormor, pepparkakor, recept, tid

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.