Tankar från kökssoffan

Mamman sätter sig i kökssoffan och summerar helgen. Jag tänker så bra i kökssoffan. Det är en härlig plats att sitta på.

Äppelträdshelg, surjordsrabattplanterande och besök av god vän. Och så över natten kalljäst bröd till frukost. Många trevligheter samtidigt. Vi är välsignade som har det så bra. Välsignade som har fina vänner som hälsar på. Vänner som är kloka, snälla, tänkande, reflekterande och godhjärtade. Fina vänner som funderar över sina liv och ger av sig själva och sina tankar.Baugetter

I kökssoffan sitter mamman och låter tankarna virvla runt. Konvaljbusken hur kommer den att se ut när den blommar och kommer vår stora fina rhododendron att trivas där den är planterad och hur blir jorden i surjordsrabatten nu när vi vänt ned barr och pinnar i den. Blir den lagom sur eller blir den för sur. Knepigt att veta. Men det känns bra att ha använt material från skogen i rabatten så det blir säkert bra.Surjordsrabatt

Och så måste mamman ordna med vinterskor och overall den här veckan till de döttrar som inte har. Och så måste mamma-bilen till en mekaniker för undersökning. Och så är mamman så glad över ett meddelande från en snäll människa som läser det jag skriver. Ett meddelande som uttrycker uppskattning. Sådant är inget annat än fantastiskt att få.

För snälla ord och äppelträd och fin rabatt och vackra växter och fina vänner och min familj är mamman tacksam. Oerhört tacksam.

Fin början på veckan till er.

Etiketter: äppelträd, besök, familj, kalljäst, mamman, surjordsrabatt, vänner, växter

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

3 svar till “Tankar från kökssoffan”

 1. Vad jag är glad att du bloggar. Jag blir lugn i själen när jag läser det du skriver och så tacksam över att det finns människor som vågar gå sin egen väg.

  Jag är inte miljöpartist, men jag kan rekommendera att läsa vad Birger Schlaug skrev den 26 september under rubriken ”Ungdjävel, du kostar!”. Det är helt vansinnigt att livets högsta mening idag verkar vara att arbeta för att tjäna pengar för att kunna konsumera en massa skräp.

  Jag gick med på – för att det är så svårt att säga nej och göra människor besvikna – att lägga mycket tid och pengar på en utekväll med några kompisar från studietiden. När jag hade tackat ja kände jag direkt att jag inte ville, dels för att jag inte vill umgås i en stökig utemiljö, dels för att jag inte vill lägga så mycket pengar på att äta ute. Och något mer; det känns så fel att ”köpa en upplevelse”. Genom att göra det så känns det som om jag bidrar till detta med konstgjorda saluförda upplevelser. Det är mycket trevligare att sitta i köket hos någon god vän och äta hemgjord äpplepaj än att vara på krogen. Men det säljs ”upplevelsepaket” där någon vill ha mina pengar för en påhittad ”upplevelse”. Man säljer, för tusentals kronor, som hade behövts mycket bättre någon annanstans, lite underhållning av någon trubadur man inte känner och som ofta inte spelar speciellt bra och mat som förstås är gjord på billigaste möjliga råvaror för att öka vinstmarginalen och så kallar man det ”upplevelse” för att få det att låta som någon lyx man unnar sig tillsammans med sina vänner. Maten är inte speciellt god och man vet inte vad den lever upp till för etiska krav. Musiken är så högljudd att man kanske knappast hör vad man säger till varandra. Hade vi inte haft det mycket trevligare hemma hos någon av oss? Men då, när det inte kostar pengar, räknas det inte riktigt som något märkvärdigt, inte ens av vänner man har känt länge. Och så kommer tvivlet; är vi egentligen så nära vänner när någon av oss känner att det blir svårt att säga nej, det kan ju bli sura miner…

  Nu menar jag inte att det inte är trevligt att gå ut ibland, jag tycker till exempel att det är fantastiskt att få se en musikal eller gå på konsert, men då ska det vara hög kvalitet och något man har valt själv.

  Du inspirerar mig – och säkert många andra – att vara sann mot mig själv. Med stigande ålder och mer livsvisdom är jag oftare sann mot mig själv numera, men ibland misslyckas det.

  Önskar dig en fin vecka!

  1. Hej Fru S
   Så mycket fint och klokt att hjärtat svämmar över. Tack.
   Förstår mer än väl alla dina tankar och håller med. Vi pratade om just det här när vi planterade växter i vår trädgård. Just det där att plantera och sköta om och vårda känns så oändligt mycket mer värdefullt. Att sedan kunna njuta av och pyssla under lång tid istället för att lägga pengarna på en kväll. Så tänker i alla fall vi och mår bra i det valet.
   Tack än en gång. Känner mig ödmjukt tacksam och glad över att kunna inspirera.

   Önskar också dig en fin vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.