Fembarnsmamman

Tankar från en familj med fem barn

Feber och elfel

Febern vill bara inte ge med sig. Tre döttrar är febriga. Febriga, hostiga och trötta och orkar inte mycket.

Tröttheten hos mamman är nu stor och oro har tagit ett grepp om själen. Mamman undrar varför lilla dottern som för några dagar sedan var febrig och sedan feberfri några dagar nu är febrig igen.

Det oroar mamman och sätter humöret på sned. Det är inte roligt när döttrarna inte mår bra och mamman inte kan göra någonting åt det. Mer än att ta om hand, krama, ge saft, ge febernedsättande och glass. Mycket isglass.

Och så har ett elfel förstört maskiner här i vårt hus och det är bara maskiner men det gör mamman otroligt ledsen. Ledsen och uppgiven faktiskt. Humöret har varit betydligt bättre än så här. Nu går det mesta i dova färger och mamman skulle vilja gå ut. Försvinna bort en stund så kanske allting löser sig. Kanske är feber och trasighet bara drömt. Drömt och dumt.

Så tänker mamman en kort stund. Sedan vet jag att det bara är att andas djupt, samla kraft och lösa allting till det bästa. Det är mamman bra på, riktigt bra. Men först måste hopplöshets, trötthets och uppgivenhetskänslorna få sin plats. Det är så mamman fungerar. Låta känslan få sin plats, låta den skölja över mig. Låta mig förstå den och bli färdig med den för att sedan gå vidare. Vidare för att lösa problem som egentligen inte är så stora.

Maskinproblemen är ju bara maskinproblem, ting. ’Värdsliga saker’ som en av Astrid Lindgrens figurer så klokt skulle sagt. Och pappan kan själv lösa elfel. Det är sådant han är riktigt bra på och arbetar med.

Att dottern inte blir feberfri är jobbigare. Mycket jobbigare. Det oroar sig mamman för och ser framför mig många fler nätter på soffan bredvid döttrar som hostar och snörvlar och behöver högläge för att sova ordentligt. Dagar i oro över vad felet är och hur mamman kan få hjälp att lösa det. Fler turer till vårdcentraler. Fler vaknätter.

Nu måste mamman se till att laga lite middag. Lite middagstrolleri får det bli idag för vi har inte orkat ut för att handla mat. En tömma-skafferi-frys-och-kyl lördagsmiddag får det bli idag.

Fin lördag till er.

Etiketter: Astrid Lindgren, döttrar, elfel, feber, febernedsättande, frys, isglass, kyl, mamman, maskiner, middag, soffa, vaknätter, vårdcentral

« »

© 2020 Fembarnsmamman. Tema av Anders Norén.